За словами Чумака, у цій справі є багато підозр російським військовим / фото УНІАН

Головний військовий прокурор Віктор Чумак не виключає нові підозри у справі Іловайської трагедії та розсекречення частини матеріалів.

Про це він сказав в інтерв’ю ВВС-Україна.

Чумак пояснює, що у цій справі проводиться величезна кількість експертиз: військових, військово-політичних, військово-технічних. Тому до завершення розслідування ще далеко.

Відео дня

"Пів року - це точно ще. Але я знову вам кажу, справа розслідувалася як злочини, вчинені РФ з метою ведення агресивної війни проти України. І це кваліфікація цієї справи. Вона не розслідувалася як халатність, службова недбалість чи військові якісь злочини", - зазначив він.

За словами Чумака, у цій справі є багато підозр російським військовим, які стосуються вчинення агресивного нападу на Україну. "Справа розслідувалася виключно в цьому напрямку, в контексті агресивної війни проти України", - запевнив головний військовий прокурор.

При цьому, як пише видання, він дав зрозуміти, що проти українських посадовців ніяких підозр немає. Петро Порошенко є свідком у справі, тому його і викликали на допит.

"Я не знаю, чому Петро Олексійович не прийшов, він там свідок", - сказав Чумак.

При цьому він додав, що не виключає, що нові підозри можуть з'явитися пізніше. Він також припустив, що окремі елементи цієї справи можуть розсекретити, адже досі ці матеріали під грифом "секретно".

Читайте такожГоловний військовий прокурор Чумак розповів про розслідування справи по Іловайській трагедії

Довідка УНІАН. Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.

За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти.

Разом з тим парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб.

Генпрокуратура 14 серпня 2017 року оприлюднила результати розслідування подій під Іловайськом у серпні 2014 року. Згідно з цими результатами, головним винуватцем Іловайської трагедії є військове командування РФ.

13 вересня новий головний військовий прокурор Віктор Чумак анонсував нове розслідування причин, що призвели до Іловайської трагедії.