В Україні вперше покарали пішохода, винного у ДТП / УНІАН

Верховний суд України зобов'язав чоловіка, який порушив правила дорожнього руху і спричинив ДТП, відшкодувати водію розбите авто на 100 тисяч гривень.

На пішохідному переході в Україні збивають до півтори тисячі людей на рік. Ще стільки ж, у тих місцях, де переходити дорогу заборонено, йдеться в сюжеті ТСН.

Та за українським законом, якщо ти водій, то володієш "засобом підвищеної небезпеки" і отже винен без вини. Тобто яке б не трапилося ДТП, і хто б там насправді не був винен, насамперед претензія до водія. Це прописано у Цивільному кодексі та часто виходить, що невинуватий водій платить винуватому пішоходу.

Читайте такожВ Україні починають штрафувати водіїв за перевезення дитини без автокрісла

Водіям довести свою невинуватість практично неможливо, пояснює юрист, а звідси й проблема з безпекою на дорозі. "Виникає замкнене коло: чим більше ДТП із пішоходами, тим більше закручують гайки водіям, а чим більше таке стається, тим більше безкарними відчувають себе пішоходи", - каже юрист Вадим Володарський.

Тож Верховний касаційний суд України вперше ухвалює рішення, аби пішохід відшкодував витрати на розбите авто - 100 тисяч гривень. "Дійсно порушив правила дорожнього руху, і це було встановлено під час розслідування у справі до притягнення по адмінвідповідальності", - кажуть у суді.

Саме після розслідування, і рішення суду першої інстанції, що дії пішохода спричинили ДТП, стало можливим аби касаційний суд призначив відшкодування. Це означає, що для притягнення пішохода, у водія мають бути беззаперечні докази - відео з автореєстратора чи камер вуличного спостереження і звичайно, свідки.

Раніше УНІАН повідомляв, що Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Закону України "Про дорожній рух" щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в кріслах колісних" (№0963).

Зокрема, змінами до закону осіб, які рухаються в кріслах колісних, віднесено до учасників дорожнього руху, визначено основні права та обов’язки осіб, які рухаються в кріслах колісних.