В 2017 році підконтрольний Кремлю суд Сімферополя засудив Семену до 2,5 років \ фото radiosvoboda.org

Кримський журналіст Микола Семена, з якого постановою підконтрольного Кремлю Залізничного суду Сімферополя від 14 січня було знято судимость, перетнув адміністративну межу з окупованим півостровом та прямує до Києва.

Читайте такожКримський журналіст Семена отримав постанову окупаційного суду про зняття судимості

Про це у Facebook повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.  "Микола Семена, кримський журналіст, який був 22 вересня 2017 року незаконно засуджений окупаційною владою, нарешті знаходиться на контрольованій урядом України території. Він у безпеці та прямує до Києва", - написала вона.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, окупаційна влада в Криму звинуватила Семену в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У квітні 2016 року в його будинку ФСБ РФ провела обшук, а в травні того ж року йому висунули офіційне звинувачення в тому, що журналіст опублікував на сайті Крим.Реалії статтю. Журналіст перебував під підпискою про невиїзд.

22 вересня 2017 року підконтрольний Кремлю Залізничний суд Сімферополя засудив Семену до 2,5 років позбавлення волі умовно.

Сам журналіст заявляє, що в своїх матеріалах він реалізовував право на "свободу вираження поглядів".

Правозахисні та журналістські організації вважають переслідування Семени політично мотивованим.

Адвокати Семени подали скаргу до Європейського суду з прав людини на вирок, однак ЄСПЛ відмовив у пріоритетному розгляді скарги.

14 січня 2020 року підконтрольний Росії Залізничний суд Сімферополя розглянув і задовольнив клопотання адвоката Семени Олександра Попкова про дострокове припинення випробувального терміну і зняття з нього судимості.