Медіа в Криму залишаються жорстко обмеженими, констатували правозахисники / фото: УНІАН

Міжнародна неурядова організація Freedom House закликає Російську Федерацію переглянути вироки кримськотатарським журналістам, реагуючи на звільнення кримського журналіста Миколи Семени 28 січня після чотирьох років умовного терміну і заборони залишати Крим.

Про це йдеться у повідомленні організації в Facebook.

«Freedom House вітає зняття судимості з Миколи Семени», – заявив директор програм Freedom House в Європі та Євразії Марк Берендт.

Відео дня

Читайте такожКолишньому районному прокурору Криму оголосили підозру у державній зраді

«Це є маленькою перемогою в захисті свободи медіа в Криму, тому що кримінальні звинувачення, висунуті проти Семени чотири роки тому, були повністю вмотивовані його критичним висвітленням незаконної анексії півострова Російською Федерацією. Але медіа в Криму залишаються жорстко обмеженими, а професійні та громадянські журналісти зіштовхуються з репресіями через свою роботу. Кримськотатарські журналісти, зокрема, піддаються особливо суворим покаранням. Їхні вироки, як і у Семени, мають бути переглянуті. Важливо, щоб Сполучені Штати, Європейський Союз і міжнародна спільнота наполягали на справедливому і ретельному розслідуванні таких випадків», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, Семену окупаційна влада в Криму звинуватила в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У квітні 2016 року в його будинку ФСБ РФ провела обшук, а в травні того ж року йому висунули офіційне звинувачення в тому, що журналіст опублікував на сайті Крим.Реаліі статтю. Журналіст перебував під підпискою про невиїзд.

22 вересня 2017 року Залізничний суд Сімферополя засудив Семену до 2,5 років позбавлення волі умовно.

Сам журналіст заявляє, що у своїх матеріалах він реалізовував право на «свободу вираження поглядів».

Правозахисні та журналістські організації вважають переслідування Семени політично мотивованим.

Адвокати Семени подали скаргу до Європейського суду з прав людини на вирок, однак ЄСПЛ відмовив у пріоритетному розгляді скарги.

14 січня 2020 року підконтрольний Росії Залізничний суд Сімферополя розглянув і задовольнив клопотання адвоката Семени Олександра Попкова про дострокове припинення випробувального терміну і зняття з нього судимості.