Антоненко підозрюють в організації вбивства Павла Шеремета / УНІАН

Суддя Печерського районного суду Києва Олексій Соколов відмовився змінювати запобіжний захід для ветерана АТО, музиканта Андрія Антоненка, підозрюваного в організації вбивства журналіста Павла Шеремета.

Читайте такожПраворуч Шеремета: апеляційний суд залишив Кузьменко під вартою

Як передає кореспондент УНІАН, на початку засідання захист клопотав про переміщення Антоненка зі скляного боксу до зали засідань, щоб забезпечити спілкування з адвокатами та повноцінну участь у судовому процесі.

Відео дня

Суддя Соколов відхилив клопотання адвокатів.

Прокурор Офісу генерального прокурора Сергій Зузак заявив, що, на його думку, суд не має задовольняти клопотання захисту про зміну запобіжного заходу Антоненку, оскільки з моменту обрання (продовження) запобіжного заходу не пройшло одного місяця, а нових аргументів захистом нібито не надано.

Адвокат Станіслав Кулик вчергове зазначив, що зріст особи, яка фігурує на відео правоохоронців з місця вбивства Шеремета, становить 170 см.

Прямо у залі засідань Кулик встановив ростометр, на якому рулеткою виміряв 170 см, та попросив Антоненка зняти взуття й стати біля нього. В результаті чого всі присутні у залі візуально могли побачити, що Антоненко значно вищий за позначку - його зріст становить близько 180 см.

"Після того як ми продемонстрували, що Антоненко значно вищий за згадану особу, яка підкладала вибухівку під машину, будь-яка підозра не може бути обґрунтованою", - наголосив він.

Своєю чергою, адвокат Дмитро Круговий заявив, що не бачить ризиків для слідства у разі зміни запобіжного заходу та заперечив можливість переховування Антоненка від слідства.

На підтвердження слів Кругового Кулик зазначив, що на кожному засіданні захист просить суд вилучити закордонний паспорт в Антоненка, щоб унеможливити його втечу, якої побоюється слідство.

Прокурор заперечив проти задоволення клопотання про зміну запобіжного заходу на будь-який, що не передбачає тримання під вартою. На його думку, Антоненко може сховатися від слідства і приховати докази по справі.

Сам Антоненко наголосив, що не збирається втікати та готовий з'являтися за будь-яким викликом слідства.

Читайте такожПраворуч Шеремета: суд залишив підозрювану Дугарь під нічним домашнім арештом

Він наголосив, що "втомився перебувати під вартою" та хоче побачити свою родину, зокрема, двох малолітніх доньок, у однієї з яких 1 березня день народження.

Суддя Соколов ухвалив рішення відмовити у задоволенні клопотання захисту.

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Національній поліції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім "Ліса"), військову медсестру Яну Дугарь. Також у справі фігурує подружжя добровольців Інни ("Пума") і Владислава ("Буча") Грищенків, яке проходить підозрюваними у справі про замах на вбивство бізнесмена в Косові Івано-Франківської області.

Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, разом з ним закладала вибухівку під авто журналіста, та Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.

Антоненка та Кузьменко суд арештував, Дугарь обрано запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.