Поліція відкрила два кримінальних провадження через події в Нових Санжарах \ фото: Радио Свобода

Поліція спрямувала до суду клопотання про взяття під варту п’яти осіб, підозрюваних в організації масових заворушень у Нових Санжарах під час прибуття до медичного центру МВС евакуйованих з Китаю громадян України та іноземців.

Читайте такожЗаворушення у Нових Санжарах: журналісти з’ясовували, хто стоїть за провокаціями (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив радник міністра внутрішніх справ України Іван Варченко на брифінгу.

Відео дня

«Сил і засобів Нацгвардії та Нацполіції достатньо для того, щоб забезпечити громадський порядок як на території об’єкта обсервації, так і на території Нових Санжар. Більше того – їх достатньо для того, щоб по всій країні забезпечувати громадський порядок та права і свободи громадян», - запевнив він.

За словами Варченка, залежно від обставин органи внутрішніх справ збільшують або зменшують кількість безпосередньо наявних на місці події працівників.

«Сьогодні до суду спрямоване клопотання щодо обрання запобіжного заходу щодо осіб, які підозрюються в організації масових заворушень за статтею 294 Кримінального кодексу України. Вони будуть розглянуті полтавським судом і буде прийнято рішення щодо запобіжного заходу», - сказав він.

Радник міністра нагадав, що на сьогодні шестеро осіб отримали підозри у зв’язку з подіями у Нових Санжарах, з них одна особа підозрюється за 345-ю статтею ККУ (погроза або насильство в бік співробітника правоохоронного органу). «П’ятеро осіб, стосовно яких запобіжний захід буде розглядати полтавський суд, отримали підозри за статтею 294 ККУ – організація масових заворушень. Санкція статті – від 5 до 8 років».

Варченко висловив сподівання, що судове засідання щодо обрання п’ятьом підозрюваним запобіжного заходу відбудеться сьогодні.

Як повідомляв УНІАН, 20 лютого 45 українців та 27 іноземців, евакуйованих з Уханя, епіцентру коронавірусу COVID-19 в Китаї, поселили на 14-денну обсервацію у медичному центрі МВС «Нові Санжари» на Полтавщині.

Однак цьому передували протести місцевих жителів, які виступали проти прибуття евакуйованих із Китаю. Протестувальники перекривали дорогу, кидали каміння в автобуси з людьми. Під час протистоянь 9 правоохоронців дістали поранення.

Поліція відкрила два кримінальних провадження - за фактом масових заворушень і насильства по відношенню до правоохоронців.