REUTERS

Селище Нові Санжари на Полтавщині, у якому поселили евакуйованих з Китаю українців та іноземців, ще не повністю повернулося до звичного життя. На вулицях селища спокійно, однак напруга відчувається у повітрі.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

На вулицях мало місцевих жителів і все ще багато поліції. Місцеві спілкуються неохоче. Але ті, хто таки погоджуються, розповідають не стільки про страх перед коронавірусом, скільки про тягар від того, що їхнє селище знеславилося та роздратування від надмірної кількості правоохоронців та уваги до їхнього життя з боку преси.

У місцевих аптеках у дні протестів був попит на захисні маски, зараз частіше беруть заспокійливі препарати. 

"У перші дні, як тільки завезли евакуйованих з Китаю, буквально кожна друга людина заходила за маскою. Зараз уже люди заспокоїлися, вже не так беруть. Заспокійливе всі брали, а так більш нічого", - кажуть в аптеці.

Нині до медцентру, де в обсервації живуть евакуйовані з Китаю люди, – справжнє паломництво охочих допомогти. Сюди везуть речі першої потреби, фрукти, книги - як організації, так і окремі люди. Солодощі та іграшки несуть і місцеві - зі словами підтримки.

Читайте такожУ РНБО обіцяють щодня інформувати українців про стан евакуйованих з Китаю (відео)

Досі в селищі трапляються конфліктні ситуації, але вже не пов'язані з вірусною загрозою. Сьогодні, приміром, сталася невелика сутичка поліції і двох місцевих, які проігнорували вимогу копів зупинитися. Правоохоронці наздогнали машину і трохи пошарпалися з чоловіками, які виявилися дуже п’яними. 

Щодо стану людей, які перебувають в обсервації, – усі вони здорові. Щоправда, одній іноземці викликали "швидку" через болі в животі. Її обстежили, призначили дієту і, як запевнили у МОЗ, її стан поліпшився.

Читайте такожМи - мешканці Нових Санжар: опубліковано відеозвернення "тітушок", яких звинуватили в провокаціях 20 лютого

"У жодного евакуйованого немає симптомів гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом. Температура у всіх нормальна. Підвищеної температури немає", - запевнив заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Люди, що перебувають на карантині, кажуть, задоволені умовами і харчуванням. Через це вони попросили волонтерів, які надсилають їм смаколики, передавати їх ліпше дітям.