Ілюстрація / REUTERS

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький заявляє, що Росія використовує тимчасово окупований Крим як форпост для війни у Сирії.

Про це йдеться на сайті ГУР.

За словами Скібіцького, в окупованому Криму чисельність російських військовослужбовців зросла з 10-12 тис. до початку агресії до 32,5 тис. осіб.

Відео дня

«Відбулося нарощування не тільки особового складу, а й озброєння. Це бойові кораблі, авіаційний компонент, який на той час був представлений тільки літаками морської авіації, а також Су-24. На сьогодні це майже весь спектр бомбардувальної та винищувальної авіації», - наголосив він.

Крім того, в Криму раніше не було російських засобів протиповітряної оборони С-400. Це все розгорнуто разом з протикорабельними ракетними комплексами “Бал” і “Бастіон”.

За словами Скібіцького, потенціал ЗС РФ і надалі нарощуватиметься. Сьогодні Росія використовує Крим як форпост для проекції сили не лише в Чорноморському регіоні, а і як свою основну базу для застосування військ в Сирії.

Читайте такожПрокуратура оголосила про підозру "отаману", який захоплював Раду Криму у 2014 році

Довідка УНІАН. Росія окупувала Крим, увівши на територію півострова своїх військових та організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення.

Під ранок 27 лютого 2014 року спецпідрозділи ГРУ Росії захопили Верховну Раду і Раду міністрів АРК та вивісили на цих будівлях російські прапори. Тоді ж парламент АРК на вимогу загарбників оголосив про проведення на півострові референдуму про приєднання до Росії.

Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу Росії Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.