В Італію полетіли два медичних працівники Українського центру медицини катастроф \ УНІАН

Сьогодні спеціальний рейс авіакомпанії SkyUp Airlines евакуює з Італії 123 українців та двох осіб, які мають дозволи на постійне проживання в Україні.

Читайте такожСкасування рейсів через коронавірус: посольство евакуювало українців із Хорватії

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Відео дня

За його словами, більшість людей – це пасажири двох автобусів, яких словенські прикордонники не пропустили з Італії.

«98 осіб – це група (осіб) з двох автобусів, також до них ми додали 27 осіб, які виявили бажання евакуюватися з Італії», - сказав він.

За словами міністра, більшість евакуйованих - українці, а дві особи мають дозволи на постійне проживання на території України.

Своєю чергою міністр інфраструктури Владислав Криклій додав, що літак близько години тому приземлився в Італії.

Криклій зауважив, що у даний час людей оглядають медики.

«Коли ми отримаємо інформацію, що немає потенційних хворих на коронавірус, люди будуть спрямовані до борту. Будемо їх орієнтовно о пів на одинадцяту або об 11.00 зустрічати в аеропорту «Бориспіль», де їх так само оглядатимуть», - сказав міністр.

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що до Італії полетіли два медичні працівники з Українського центру медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я. Вони забезпечені експрес-тестами для проведення діагностики на наявність коронавірусної хвороби, термометрами для дистанційного вимірювання температури тіла.

«Наразі відбувається спілкування з італійськими медиками, які сказали, що перед посадкою на борт було проведено три види медичного скринінгу, і на борт допущені тільки здорові люди, тому всі, кого ми привеземо, будуть без симптомів хвороби, з підтвердженими лабораторними дослідженнями, які свідчать, що хвороба відсутня. В той же час ми всім запропонували заповнити добровільну згоду на самоізоляцію, тому всі по прильоту в домашніх умовах проведуть самоізоляцію», - сказав Ляшко.

Як повідомляв УНІАН, Словенія закрила кордон з Італією для запобігання поширенню коронавірусу.

Ввечері 12 березня, коли автобуси рейсів "Мілан-Київ" та "Барі-Херсон", в яких перебували близько 120 українців, прибули з Італії на словенський кордон, прикордонники вирішили не пропускати автобуси до країни та закликали їх повертатися назад до Італії.

За ініціативи президента Володимира Зеленського уряд вирішив евакуювати цих громадян. Сьогодні о 16.00 з міжнародного аеропорту «Бориспіль» до аеропорту «Марко Поло» у Венеції вилетів літак спецрейсу авіакомпанії SkyUp Airlines, яким їх евакуюють.