Фото dumskaya.net

Плиту на Кілійських воротах встановили при молдавському правителі Штефані Великому, зміцнюючи вежу перед турецьким штурмом. Точні копії ще двох плит встановили на третій вежі і у внутрішньому дворі фортеці, повідомляє Думська.

Всі плити є точними копіями оригіналів, які зберігаються в запасниках Херсонського краєзнавчого музею. У 2013 році унікальні плити були знайдені істориком Андрієм Красножоном.

За його словами, плити є єдиним унікальним підтвердженням дати будівництва фортеці.

Відео дня
Фото dumskaya.net

"Вперше за 530 років ми можемо побачити Кілійські ворота в тому вигляді, в якому їх побачив османський султан Баязид, коли керував облогою і штурмував фортецю в серпні 1484 року", - сказав історик.

Читайте такожНа Харківщині фермер бульдозером розрівняв 8 кілометрів валу фортеці 18 століття

На відміну від двох інших плит, які зберігалися в Одесі і приналежність яких не викликала сумнівів у вчених, плита на Кілійських воротах існувала тільки на фотографіях, і її наявність викликала великі сумніви.

Фото dumskaya.net

Турки виламали цю плиту з баштової стіни в 1484 році. Вона впала в кріпосний рів з водою, після чого дивним чином була врятована невідомим аккерманцем, який переховав її за 600 метрів від фортеці. Через 400 років її знайшов історик Кочубинський і привіз в одеський музей. В ході Другої світової війни, відступаючи з Одеси, румунські війська вивезли раритети в бухарестський музей, а потім вже радянські війська переправили ці цінності ешелоном в Херсонський краєзнавчий музей. У 2013 році Красножон випадково виявив цю плиту в запасниках музею.

Читайте такожЗМІ: У Криму обвалилася одна з веж Генуезької фортеці

Крім плити на Кілійських воротах, на третьої вежі фортеці була встановлена ще одна плита. Будівництво цієї вежі було закінчено 31 березня 1454 року. Вежу будував один з місцевих вельмож на ім'я Станчул.

Фото dumskaya.net

Ще одна плита - найбільша за розмірами і найстаріша з Аккерманської колекції - встановлена всередині фортеці на розділовій стіні біля середніх воріт. Вона датована листопадом 1440 року.

Як повідомляв УНІАН, у Кривому Розі на місці, де стояв пам'ятник Володимиру Леніну, виявили фундамент побудованої в XIX столітті церкви.