Фото facebook.com/freeAfanasiev

Суд у Страсбурзі комунікував скаргу, яка надійшла два місяці тому, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на правозахисника Ернеста Мезака, який представляє в ЄСПЛ інтереси Афанасьєва.

У скарзі, поданій правозахисником від імені Афанасьєва, докладно описані умови етапування українця з Ростова-на-Дону в Сиктивкар влітку 2015 року, куди його направили для відбування покарання.

Читайте такожКолишній політв'язень Афанасьєв отримав квартиру

Відео дня

«У липні 2015 року заявника (Афанасьєва) було етаповано з Москви в місто Ростов-на-Дону для участі як свідок у розгляді кримінальної справи українського режисера Олега Сенцова і українського антифашиста Олександра Кольченка, входили, за версією звинувачення, в групу «кримських терористів». 4 вересня 2015 року Афанасьєва було етаповано з Ростова-на-Дону в Республіку Комі... для відбування призначеного йому покарання у виправній колонії... в місті Сиктивкар... Щонайменше на трьох етапах перевезення заявник утримувався в тюремних залізничних вагонах у нелюдських умовах», - йдеться у скарзі.

Як неприйнятні умови називаються «гнітюча тіснота» і холод, «під час стоянок поїзда, під час яких висаджувались і/або приймалися нові в'язні, в камери, де утримувався заявник, проникало холодне повітря з вулиці». Ув‘язненим за весь час шляху неможливо було встати в повний зріст. «Гарячу» воду видавали тільки тричі на добу, при цьому її температура не дозволяла використовувати її для приготування виданих сухих пайків. У туалет в'язнів виводили також не більше трьох разів на добу, під час стоянок користуватися туалетом не дозволялося. Для сну не було передбачено окремого місця для кожного ув'язненого, постіль не видавалася.

Читайте такожПерший звільнений з РФ український політв'язень розповів про жахливі катування у ФСБ

«Беручи до уваги викладені вище факти й усталене прецедентне право суду, є очевидним, що у вересні-жовтні 2015 року описані вище перевезення заявника... були актом нелюдського поводження», - підсумовується у документі. При цьому наголошується, що «заявник не мав і не має на національному рівні ефективних засобів правового захисту від описаних вище порушень».

«Хоча скаргу і прийнято до розгляду за спрощеною процедурою WECL (well-established case law), швидкість реакції Страсбурзького суду все одно вражає... Думаю, це свідчить про те, що ситуація з «кримськими заручниками» перебуває в Страсбурзі на особливому контролі», - заявив Мезак.

Афанасьєва було затримано співробітниками ФСБ РФ у Сімферополі у травні 2014 року за звинуваченням у підготовці терактів. Афанасьєв спочатку визнав свою провину і уклав угоду зі слідством, але в суді відмовився від свідчень, заявивши, що дав їх під тортурами.

У червні 2016 року він і громадянин України Юрій Солошенко, засуджений російським судом за звинуваченням у шпигунстві, були помилувані. Афанасьєва і Солошенка обміняли на двох громадян України, засуджених у справі про сепаратизм в Одеській області - Олену Глищинську і Віталія Діденка.