Порошенко звільник Оберемка / скріншот

Як повідомляє прес-служба глави держави, про це йдеться в указі №319 від 1 серпня, підписаному на підставі подання Вищої ради юстиції.

У лютому 2015 року суддя Оберемко, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, не виконав вимоги працівника ДАІ про зупинку транспортного засобу, а після того, як його зупинили, поводив себе агресивно, використовував ненормативну лексику, відмовився надати документи на транспортний засіб і право керування ним, погрожував вогнепальною зброєю, ухилявся від проходження медичного огляду. Крім того, 15 вересня 2014 року під час розгляду у судовому засідання цивільної справи він допустив порушення обов’язку забезпечення справедливого та неупередженого розгляду справи, чим порушив присягу судді.

Читайте такожВРЮ просить Раду звільнити суддю ВАСУ, який втік до окупованого Криму ще в 2014 році

Відео дня

Також, повідомили у прес-службі, за порушення присяги указом №318 Порошенко звільнив суддів Донецького окружного адміністративного суду Наталію Мальцеву та Наталю Спасову. У поданні ВРЮ йдеться, що у січні 2015 року Мальцева та Спасова, обіймаючи посади суддів України, зайняли посади у так званих «судах» на тимчасово окупованій території.

«Такі дії згаданих суддів порушують Конституцію і закони України та підривають довіру до них, як носіїв судової влади України», - наголошується у повідомленні.

Іншими указами глава держави звільнив ще 11 суддів низки судів у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням чи про відставку, а також через закінчення строку, на який було призначено суддю.

Зокрема, "за власним бажанням" було звільнено суддю з окупованого Росією Криму - суддю Алуштинського міського суду Миколу Любинецького.

Крім того, президент підписав укази про переведення п‘яти суддів та призначення 27 суддів ряду судів.