Київський міський голова Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ направив лист до прем’єр-міністра України Віктора ЯНУКОВИЧА, в якому запропонував внести зміни до деяких урядових постанов, передбачивши встановлення диференційованих тарифів на житлово-комунальні послуги в залежності від доходів громадян.

Про це йдеться в коментарі заступника голови Київської міської державної адміністрації Дениса БАССА, переданому УНІАН прес-службою КМДА.

При цьому, коментуючи інформацію про заплановане в Києві збільшення розміру квартирної плати в 3,4 рази, Д.БАСС наголосив, що практично в усіх регіонах України підвищено тарифи на житлово-комунальні послуги і Київ також змушений скорегувати розмір квартирної плати. Він підкреслив, що в столиці житлово-комунальні тарифи не переглядалися вже шість з половиною років, хоча всі складові, що формують загальну ціну таких послуг, за цей період стрімко дорожчали.

Відео дня

За словами Д.БАССА, «у багатьох регіонах України, де влада тверезо оцінювала стан справ і економічну ситуацію підприємств житлово-комунальної сфери, тарифи постійно підвищувались. Завдяки цьому, наприклад, у Миколаївській, Рівненській, Волинській і Тернопільській областях жителі стовідсотково відшкодовували витрати на утримання будинків і прибудинкових територій. Так, станом на 1 квартал ц.р. квартплата за 1 кв. м у Миколаївській області перевищувала собівартість утримання на 14 коп., а в Рівненській – на 20 коп. У цей же час вартість утримання кв. м житла у Києві становила майже гривню, а квартплата була ледь не символічною – 50 коп.”.

Така ж ситуація склалась і з водо- й теплопостачанням. За інформацією Д.БАССА, у Київській області гаряча вода (підігрів) у розрахунку на одного споживача коштувала людям до 23,13 грн. на одну особу (при цьому відшкодування витрат сягало тільки 94%), киянин же платив майже вдвічі менше – 12 грн. “В результаті житлово-комунальне господарство столиці занепало до краю. Так, водопостачання покриває витрати лише на 64%, водовідведення – на 51%, а теплопостачання – на 81%. Тому торік збитки „Київводоканалу” становили 32 млн. грн., в результаті призупинено роботи з капітального ремонту мереж. А збитки за вивіз твердих відходів за шість місяців цього року сягають 1,6 млн. грн.”, - наголосив заступник голови КМДА.

За його словами, щоб зберегти у Києві старі тарифи, за розрахунками Головного управління з питань цінової політики КМДА, потрібно щонайменше 2,4 мільярда гривень – тобто, майже чверть річного бюджету столиці.

“Причому ці величезні кошти буде витрачено на підтримку і тих киян, які опинилися на межі виживання, і тих, чиї статки витримують випробування новими тарифами. Така зрівнялівка, на думку столичного мера Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, несправедлива і неприйнятна: міська влада у цій ситуації зобов‘язана подбати про малозабезпечених киян, надати їм субсидії на оплату житлово-комунальних послуг”, - заявив Д.БАСС.

Тому Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ направив лист до прем’єр-міністра України Віктора ЯНУКОВИЧА, в якому запропонував внести зміни до деяких урядових постанов, передбачивши встановлення диференційованих тарифів на житлово-комунальні послуги в залежності від доходів громадян.

Підкресливши, що тарифи на житлово-комунальні послуги більше не можуть бути нижчими за собівартість, Д.БАСС зазначив, що Головне управління з питань цінової політики підготувало проект розпорядження Київської міської державної адміністрації, яким передбачено: для покриття фактичних витрат житлових організацій, пов’язаних з утриманням будинків і прибудинкових територій, встановлюється підвищуючий коефіцієнт 3,4 до діючих розмірів квартирної плати. При розробці названого документу фахівці врахували і зростання мінімальної заробітної плати, відзначив Д.БАСС.