Пам’ять репресованих вшанували хвилиною мовчання та квітами біля меморіального знака / фото ЖОДА

У Житомирі сьогодні представники влади та громадськості вшанували жертв політичних репресій 1937-1938 років.

Як передає кореспондент УНІАН, мітинг та покладання квітів відбулися сьогодні з 10 до 11 години біля пам’ятного знаку жертвам політичних репресій на місці розстрілу громадян.

Участь у заході взяли керівники влади міста, працівники Житомирської облдержадміністрації, представники громадськості, історики, інтелігенція.

Відео дня

Читайте такожУ Житомирі проходять масові урочистості до Дня вишиванки (фоторепортаж)

«Цьогоріч виповнюється 80 років від початку Великого терору – масових політичних репресій», - нагадав, зокрема, у виступі на мітингу заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Представники влади, громадськості, родичі загиблих, учні вшанували пам’ять репресованих хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіального знака.

Нагадаємо, 2 червня 1937 було ухвалено постанову Політбюро ЦК ВКП (б) «Про антирадянські елементи», згідно з яким 5 серпня 1937 вийшов наказ НКВС СРСР № 0044, що поклав початок масових репресій. Без суду людям виносили смертні вироки, які виконувалися негайно. Більше 1,7 млн людей було відправлено у табори. За даними прес-служби Житомирської облдержадміністрації, тільки у 1937 році у Житомирській області було репресовано більше 14 тис. громадян.

Тільки у 1937 році на Житомирщині було репресовано більше 14 тис. громадян / фото ЖОДА