НАК «Нафтогаз України» заявляє, що повністю розмитнила 11 млрд. куб. м, які швейцарський трейдер RosUkrEnergo вважає своїми.

Про це повідомив начальник Управління по зв`язках з громадськістю НАК «Нафтогаз України» Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ під час інтернет-конференції на порталі ЛІГА.

«Ми не хотіли коментувати проходження судового процесу в Стокгольмі, єдине, в чому можемо запевнити: на сьогодні не існує позову щодо 11 млрд. кубометрів газу, які знаходяться на балансі НАК "Нафтогаз України". Цей газ на сьогодні повністю розмитнений і знаходиться в повній власності компанії», – сказав він.

Відео дня

Нагадаємо, розмитнення спірних обсягів газу стало одним з головних скандалів у політичному житті України в березні.

2 березня Служба безпеки України порушила кримінальну справу за підозрою в розкраданні газу. При цьому "Нафтогаз" зміг одержати тільки 6,3 млрд. куб. м.

4 березня СБУ провела обшуки в офісі "Нафтогазу", але успіху не добилися: в офісі СБУ і загону "Альфа" чинили опір депутати від Блоку Юлії Тимошенко. Уряд у спорі підтримав НАК "Нафтогаз України", а Президент Віктор ЮЩЕНКО – СБУ.

24 березня Шевченківський районний суд Києва визнав незаконним порушення СБУ кримінальної справи за підозрою в розкраданні газу. СБУ оскаржила це рішення, проте Апеляційний суд Києва 1 квітня також зайняв сторону "Нафтогазу України".

26 березня повідомлялося, що уряд України доручив Держмит ниці провести розмитнення всіх 11 млрд. куб. м газу.

У той же час 24 березня відбулося перше попереднє слухання справи «РосУкрЕнерго» проти НАК «Нафтогаз України» в Стокгольмському арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті Швеції, в одне провадження об`єднано дев`ять позовних заяв до НАК «Нафтогаз України» з боку «РосУкрЕнерго». Як заявив виконуючий обов`язку голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігор ДІДЕНКО, в Стокгольмському арбітражному суді не існує позовної вимоги компанії RosUkrEnergo AG (Швейцарія) про відшкодування 11 млрд. куб. м газу.

Довідка УНІАН. Згідно з підписаним 19 січня газовим контрактом з Росією, Україна за спеціальною ціною в 153,9 долара за тисячу кубометрів мала викупити 11 млрд. куб. м газу, який зберігається в українських газових сховищах, але не належить державі.