Міністр вугільної промисловості України Віктор ПОЛТАВЕЦЬ заявив, що система колективної безпеки УТАС, що впроваджується на шахтах України, розробниками «недопрацьована».

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу в Донецьку, відповідаючи на запитання, чому впроваджена на шахті ім. Скочинського дана система не запобігла аварії.

«Трохи в цій системі розробники недопрацювали в тій мірі, що вона тільки дає показники, але не управляє процесом, вона не забороняє», - сказав міністр.

Відео дня

За його словами, цього року Держгірпромнагляду було виділено 70 млн. грн. «на придбання цих УТАСів і впровадження їх на чотирьох шахтах». Але поки з Держгірпромнаглядом потрібно домовитися про впровадження даної системи безпеки тільки на трьох шахтах, а гроші, що залишилися, направити розробникам на доопрацювання цієї системи, сказав В.ПОЛТАВЕЦЬ.

«Ми домовимося з Держгірпромнаглядом, що зробимо поки на трьох шахтах (впровадимо систему УТАС – УНІАН), а клопотатимемо перед Кабінетом міністрів, щоб кошти для фінансування четвертої віддати розробникам, щоб цю систему довели до розуму, щоб вона була керованою, щоб вона управляла, а не тільки фіксувала, як статистик», - пояснив міністр.

Як повідомляв УНІАН, 8 червня на шахті ім. Скочинського на горизонті 1250 метрів стався викид вугілля й газу. Під завалами вугілля опинилися 13 шахтарів. Тіла 11 гірників вже знайдено, доля двох залишається невідомою.

УТАС - система управління гірничими машинами й навколишнім середовищем. УТАС - покликана виявляти на шахті найбільш небезпечні ділянки або позначати стан виробок, механізмів, запобігати, сигналізувати диспетчеру й усім службам про можливу небезпеку.

Головні її розробники - Петровській завод вугільного машинобудування та державний Макіївський науково-дослідний інститут із безпеки робіт у гірничій промисловості. Система включає близько 1600 датчиків і різне обладнання (репітори, контролери тощо), охоплює практично всі найбільш важливі напрямки, серед яких - комплекс газового захисту, вентилятори головного провітрювання, водовідливні установки, робота магістральних конвеєрів тощо. Крім того, в системі ще більше 30 типів датчиків температури, тиску, метану тощо.