Уряд Казахстану запропонував уряду України спільно побудувати новий нафтопереробний завод (НПЗ) потужністю 3 млн. тонн нафти на рік.

Казахстан пропонує Україні разом будувати новий НПЗПро це повідомив Надзвичайний і Повноважний посол Казахстану в Україні Амангельди ЖУМАБАЄВ в інтерв`ю газеті "Дело".

«Ми зацікавлені в тому, щоб спільно з українською стороною створити НПЗ. Це особливо актуально у зв`язку з найближчим вступом України до СОТ», - пояснив А.ЖУМАБАЄВ.

Відео дня

Видання пише, що проект нового НПЗ стане одним із головних питань для обговорення під час візиту до України Президента Казахстану Нурсултана НАЗАРБАЄВА. Його прибуття до Києва заплановане на 2 лютого 2007 року.

У прес-службі Міністерства палива та енергетики України газеті підтвердили, що казахська сторона передала пропозицію про спільний інвестпроект. «Інвестиції до України ми вітаємо. Але держава не братиме участь у будівництві цього заводу. Наша позиція - це повинен бути недержавний комерційний проект», - зазначив завідуючий сектора по взаємовідносинах зі ЗМІ Мінпаливенерго Михайло ГРИЩЕНКО.

На думку експертів, для будівництва нового НПЗ необхідно два роки й близько 8 млрд. дол. Вони припускають, що новий НПЗ буде орієнтований у першу чергу на ринки Європи.

Довідка УНІАН. В Україні працюють шість нафтопереробних заводів загальною потужністю переробки 51,11 млн. тонн нафти на рік. Три НПЗ, включаючи Одеський НПЗ ("Лукойл"), Лисичанський (ТНК-ВР) і Кременчуцький ("Татнефть"), за даними Антимонопольного комітету України, контролюють 66% українського ринку бензинів і 51% ринку дизельного палива.

На сьогодні два НПЗ - Херсонський і Одеський знаходяться на реконструкції.

За даними експертів ринку, після завершення модернізації Лисичанського, Одеського і Херсонського НПЗ в Україні може виникнути профіцит нафтопереробних потужностей.