Україна і Польща відновлюють історичну справедливість, згадуючи жертви комуністичного терору: обидві країни йдуть шляхом єднання, порозуміння, партнерства та довіри. На цьому наголосив Президент України Віктор ЮЩЕНКО під час церемонії відкриття XXV фестивалю «Лемківська ватра» у місті Ждиня (Польща).

Як повідомила прес-служба Глави держави, В.ЮЩЕНКО привітав лемків – учасників свята – із Польщі, України, Словаччини, Хорватії, Сербії, Канади, США та інших країн світу. Він підкреслив, що історія не завжди була доброю до лемків, як і до українського народу. «Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю жертв суворих випробувань. У їх числі – акція «Вісла», – нагадав український Президент.

У трагічні дні 1947 року майже 150 тисяч українців з Бескиду, Холмщини, Підляшшя і Надсяння було виселено з домівок і перевезено. «У нашій спільній заяві з Президентом Польщі Лєхом КАЧИНСЬКИМ вперше на офіційному рівні засуджено акцію «Вісла» як злочин тоталітаризму», – наголосив В.ЮЩЕНКО.

Відео дня

Окремо Президент України висловив вдячність польській владі та особисто Президентові Л.КАЧИНСЬКОМУ “за добру волю до зміцнення партнерства між державами”. В.ЮЩЕНКО відзначив важливість розвитку відносин між Україною та Польщею у контексті євроінтеграції.

У своєму вітальному слові Глава Української держави зупинився на політичній ситуації в Україні. За його словами, парламентські вибори 30 вересня цього року – важливий крок до розбудови сучасної європейської держави.

Він закликав українську діаспору до єдності, запевнивши, що Україна робитиме все можливе для захисту культурно-національних потреб українських громад за кордоном. Зокрема, найближчим часом планується розпочати роботи зі створення в Горлицях Центру лемківської культури ім. Богдана-Ігоря Антонича. Також незабаром буде вирішено питання з передачею Українського народного дому українській громаді Перемишля. Окрім того, за словами В.ЮЩЕНКА, будуть розроблені різноманітні освітні програми для представників діаспори в Україні.

Президент під час церемонії відкриття фестивалю вручив державні нагороди України діячам лемківської громади та нагородив орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня Дубеца Александра Адама – архієпископа Перемиського і Новосанчівського.

В.ЮЩЕНКО з родиною взяли участь у церемонії освячення Дзвонів миру, присвяченій 60-річчю операції «Вісла», та панахиді за її жертвами. Президент України поклав квіти до пам’ятного знака з нагоди цих подій.

Сьогодні ж В.ЮЩЕНКО завершив одноденний неофіційний візит до Республіки Польща і відбув з робочим візитом до Федеративної Республіки Німеччина, де візьме участь у відкритті нового музею Меморіального комплексу «Флоссенбюрг».