Фото УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося сьогодні на круглому столі у Києві, який було організовано Радою ромів України.

"Проблеми житла, антисанітарія, правових стосунків - основні. 10% населення ромів в Україні - вимушені переселенці з Донбасу", - наголосив, зокрема, голова Харківської громадської організації "Чачімо" Микола Бурлуцький, який займається проблемами вимушених переселенців на Харківщині.

Відео дня

Читайте такожДонбасу обіцяють мінімум 300 тисяч додаткових робочих місць

Серед головних труднощів – в тому числі можливість отримання переселенцями соціальних виплат. "Від нас вимагають довідку з місця проживання, а там йдуть бойові дії і ми не можемо її взяти", - заявила представниця Донеччини, голова НГО "Мірікля" Наталя Варакута.

«Було направлено звернення до президента та прем’єр-міністра, що мають гарантувати виконання програмних засад в рамках національної стратегії, де запропоновано можливість конструктивної співпраці ромської громади з органами державної публічної влади над вирішенням щоденних проблем ромської громади та проблем, які виникли під час військових дій на окупованих територіях Донецької та Луганської областей», - наголосили організатори заходу.

Читайте такожУ Києві для переселенців зі сходу створили "Донбаський квартал" (фоторепортаж)

Крім того, на переконання учасників круглого столу, вирішенню проблем представників ромської національної меншини буде сприяти вступ України до Декади ромського включення - проекту двадцяти країн Центральної та Східної Європи, направленому на підвищення соціально-економічного статусу та інтеграцію до суспільства ромської меншини, метою якого є покласти край злиденності й відірваності ромів від суспільного життя.

"Декада дає можливість фінансової допомоги європейських донорів для вирішення нагальних проблем ромів", - підкреслила голова Ромського жіночого фонду "Чіріклі" Земфира Кондур.

Тож громадське об’єднання ромських організацій «Рада ромів України», що включає 47 громадських організацій з усієї України, закликало українську владу приєднатися до цієї міжнародної ініціативи.