Це традиція, яка бере свій початок в 1991 році / фото REUTERS

Берлінський філармонічний оркестр дасть в Одесі концерт на честь свого 140-річного ювілею.

Як розповів в ході прес-конференції голова правління банку Схід і засновник громадської організації "Інститут розвитку Одеси" Вадим Мороховський, який виступив співорганізатором культурної події, німецький творчий колектив сам виявив бажання дати ювілейний концерт в Південній Пальмірі.

Адже саме тут під керівництвом Петра Столярського була створена одна з найвідоміших скрипкових шкіл світу. Її представником є, зокрема, Давид Ойстрах - всесвітньо відомий скрипаль, чиїм ім'ям нещодавно назвали одну з одеських вулиць.

Відео дня

Концерт до Дня народження Берлінського філармонічного оркестру - це традиція, яка бере свій початок в 1991 році. Тоді оркестр взяв на себе місію культурного посла світу. "Своєю музичною діяльністю ми хочемо підкреслити культурні особливості нової реорганізованої Європи", - йдеться в заяві Берлінської філармонії.

Вже зараз концерт Берлінського філармонічного оркестру в Одесі, який призначений на 1 травня 2022 року, називають подією століття. Він зможе привернути увагу до міста, посприяти розвитку дипломатичних зв'язків і співпраці на міжнародному рівні. На сцені Одеського національного академічного театру опери та балету оркестр виконає особливу концертну програму, яка транслюватиметься в реальному часі першим німецьким державним каналом та міжнародними медіа-партнерами на весь світ. Запис концерту поповнить цифрову бібліотеку Берлінської філармонії.

На минулий подібний концерт квитки були продані всього за 17 хвилин після оголошення про його проведення. На цей час організатори концерту в Одесі також вже отримали набагато більше предзаявок на покупку квитків, ніж розраховували. Організатори концерту, за словами Мороховського, планують зберегти деяку кількість пільгових квитків для юних музикантів Одеси та України. При цьому очікувана загальна кількість глядачів концерту становить 1,5 тисячі осіб. Але воно може скоротитися, якщо будуть діяти обмеження через Covid-19.

Після концерту оркестр має намір реалізувати проект для юних музикантів з Німеччини, молодіжного симфонічного оркестру України, а також кращих учнів і студентів одеських музичних закладів.

Загальний бюджет події становить понад 500 тис.євро, які необхідні для страховки музичних інструментів і виплати гонорарів артистам. Тому воно стало можливо виключно завдяки громадській організації "Інститут розвитку Одеси". Головним спонсором ГО "Інститут розвитку Одеси", заснованої сім'єю Вадима Мороховського, є Банк Схід.

До складу Берлінського філармонічного оркестру входять близько ста високопрофесійних музикантів. Керує ним Кирило Петренко, чий батько Гаррі Петренко, народився у Львові. Раніше оркестр вже відвідав з Європейським концертом Великобританію, Іспанію, Францію, Грецію, Чехію, Польщу, Італію, Швецію, Туреччину, Португалію, Угорщину та Австрію. Тепер в одному ряду з ними повинна опинитися і Україна.