Церква пояснила, чи потрібно завішувати дзеркала, коли хтось помирає  / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України (ПЦУ) дала роз’яснення, чи потрібно завішувати дзеркала в домі, коли хтось помер.

Про це йдеться у повідомленні церкви на Facebook-сторінці.

"У своєму прагненні потурбуватися про душі померлих близьких український народ вдається до різного роду обрядів, подекуди змішуючи, як то кажуть, "грішне з праведним", – зазначили у ПЦУ.

Відео дня

У церкві назвали народну поминальну традицію завішування дзеркал у домі "звичайним забобоном, який жодним чином не корисний для душі – ані померлого, ані того, хто таким забобонам довіряє":

"Часто це (завішування дзеркал) пояснюється тим, що душа людини нібито може "застрягнути" в них, "заблукавши у дзеркальному лабіринті". За іншою, не менш абсурдною версією, душа може "налякатися", не побачивши своєї тіні у відображенні. Та з Писання ми знаємо, що "дух тіла і кісток не має" (Лк. 24: 39), а отже, не зазирає до дзеркал, аби в них на себе дивитися".

Читайте такожСвященник ПЦУ назвав "недорозвинутими" жінок за аборти – у мережі скандал"Традиція завішувати дзеркала в будинку, де перебуває померлий, поширена у різних культурах і країнах, але не має нічого спільного з православною вірою. Адже в першу чергу вона засновується на забобонному страху перед "магічними" властивостями дзеркал, які здавна асоціюються з ворожіннями, "спілкуванням" із духами та відкриттям "дверей" до "потойбічних світів", – зазначили у ПЦУ.

Серед подібних поминальних забобонів у церкві назвали такі народні традиції, як побажання "земля пухом" та виставлення склянки зі шматком хліба для покійного.

Раніше у ПЦУ давали роз'яснення, що можна класти до великоднього кошика, а також, чи "змивають" гріхи масові хрещенські купання.

Вас також можуть зацікавити новини