Ілюстрація REUTERS

Чорнобильський ліс вирубується в промислових масштабах, а перевірки радіоактивного забруднення деревини викликають сумніви.

Шляхам потрапляння небезпечного дерева в будинки українців присвячено розслідування журналістів програми "Гроші" на 1+1, пише "Обозреватель".

За даними журналістів проекту, зараз заражений ліс з Чорнобильської зони розвозять по всій країні. Вивозиться деревина через центральний пропускний пункт. Офіційно – дерево безпечно для здоров'я людини, що нібито підтверджується результатами радіаційної перевірки. Водночас в експертів достовірність цієї перевірки викликає великі сумніви.

Відео дня

"Якщо ви зупините машину у зони відчуження в Дитятках, попросіть документи - подайте, будь ласка, ваш дозвіл, то ви побачите, що там вимірюється тільки цезій у деревині, а стронцій не вимірюється. Тому що стронцій буде по всій зоні відчуження перевищувати нормативи, встановлені МОЗ. На це закривають очі", - розповідає Сергій Зибцев, керівник регіонального Східноєвропейського Центру моніторингу пожеж.

Журналісти поспілкувалися з власником пилорами, розташованої в селищі Іванків, за 30 км від зони відчуження. Він розповів: чорнобильський ліс купують на десятках деревообробних підприємствах в навколишніх селах. А вже звідти радіоактивна деревина їде по всій країні. Масштаби – вражають.

"У зоні відчуження легально працює державне підприємство "Північна пуща". Але є підозра і докази, як розповідає експерт, що під виглядом протипожежних рубок ліс вирізають в колосальних масштабах", - стверджує автор сюжету.

"Там суцільні рубки проводяться. Активно, багато рубають. Це протипожежні розриви. Останній - 72 тисячі метрів кубічних", - підтверджує слова кореспондента Сергій Зибцев.

Крім офіційного КПП, ліс з чорнобильських лісів можна провезти і через "дірки" в периметрі радіоактивно забрудненої зони, який налічує сотні кілометрів. В яких обсягах, куди і наскільки забруднений ліс "випливає" через ці "дірки", в Україні не може сказати ніхто: попри те, що про існування "дірок" знають і в парламенті, і в органах виконавчої влади, покласти кінець вивезенню небезпечної для здоров'я людей деревини держава досі не змогла.

За даними авторів сюжету, особливо небезпечна ця ситуація тим, що українці, самі того не підозрюючи, разом з чорнобильською деревиною отримують великі дози радіоактивних цезію і стронцію. А це істотно впливає на здоров'я людини. Цезій насамперед вражає м'язи і печінку, а стронцій накопичується в кістках.

Раніше повідомлялося, що Міжнародний фонд дикої природи заявив, що в Україні замовчуються проблеми вирубки лісів, забруднення річок і захаращення сміттям територій. Без уваги численних еко-активістів пройшли масштабні пожежі в Чорнобильській зоні. Журналісти 24 каналу поцікавилися, з чим пов'язана така вибірковість – і з'ясували, що значна частина еко-активістів в Україні працює "за викликом": вони просто відпрацьовують замовлення в інтересах окремих політичних сил, які прагнуть до піару, або бізнес-структур, які за допомогою еко-тематики намагаються знищити своїх конкурентів.