Загалом не вистачає понад 2 тисяч суддів / russianseattle.us

В Україні катастрофічно не вистачає суддів. Через це люди роками змушені чекати, щоб просто розлучитися чи отримати аліменти.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

В Рокитному (Київська область) засідань не було вже кілька місяців, бо проводити їх нікому. Останній суддя пішов на пенсію ще у квітні, а нових так і не призначили. Кримінальні та адміністративні провадження передають до Апеляційного суду. А от цивільні – розлучення, відшкодування збитків, отримання пенсій чи аліментів – так і залишаються нерозглянутими.

«Нажаль, ці справи, оскільки відсутній суддя, вони будуть у нас лежати і не розглядатися. Оце все долі людей. Тобто людина буде чекати аліменти, але не може поки що їх отримати», - розповідає керівниця апарату Рокитнянського районного суду Тетяна Омельченко. Вона не має права розглядати справи, тож приймає заяви і відправляє їх на полицю.

«Дуже шкода цих людей. Але ми нічого зробити не можемо. Така ситуація – брак суддів по Україні», - додає вона.

Перед тим як піти на пенсію суддя з Рокитного усі провадження передав до найближчого суду – до Таращі. А ті справи, які надходили пізніше – перенаправити вже нікому. Та і у Таращі лише один суддя, а у штаті має бути чотири.

Читайте такожТотальна безкарність. До чого призводить дефіцит суддів в Україні

«Робочий день великий виходить – буває і 10, і 12 годин. Приходиться виходити на вихідних, аби вивчити нові справи», - пояснює суддя Таращанського районного суду Володимир Зінкін.

Такий дефіцит кадрів по всій країні. Загалом не вистачає понад 2 тисяч суддів. Вища рада правосуддя направила подання про призначення на посади понад 400 суддів, але жодного до Рокитного.

Річ у тім, що нових суддів має розподіляти Вища кваліфікаційна комісія, але її зараз немає взагалі. Чотири сотні рекомендованих суддів – це результат роботи ще колишньої розформованої комісії. Щоб сформувати нову – потрібні міжнародні представники, але жодного наразі немає. Тож поки що єдиний вихід для жителів Рокитного – це якщо суддя приїде у відрядження.

Призначення судді можна очікувати роками. Приміром близько трьох років знадобилося для того, аби колишня кваліфікаційна комісія розглянула нові кандидатури. Процедуру можна спростити, але потрібні законодавчі зміни. Поки що ж люди змушені місяцями, а то і роками чекати, щоб просто розлучитися чи отримати аліменти.