Гандзюк - прокуратура завершила слідство у справі Мангера і Левіна / фото УНІАН

Офіс генпрокурора завершив досудове слідство у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк за підозрою голові Херсонської облради Владиславу Мангеру та помічнику депутата облради Олексію Левіну, яке відновили через можливий тиск Мангера на двох свідків.

Про це у коментарі hromadske повідомив прокурор у справі Андрій Синюк.

Зібрані додаткові матеріали невдовзі відкриють стороні захисту. Після цього слідуватиме звернення до суду з обвинувальним актом.

Відео дня

Читайте такожГоловні новини України за 25 червня: старт ЗНО та загроза повернення жорсткого карантину

«Виконано всі необхідні дії та зібрано достатньо доказів для прийняття кінцевого процесуального рішення, а саме — звернення до суду з обвинувальним актом. Об’єм додаткових доказів не є великим, і ми розраховуємо на швидке ознайомлення сторін із матеріалами провадження», – сказав він.

Засідання щодо продовження терміну тримання під вартою Олексію Левіну відклали через відсутність адвокатів.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня Мангер не з'явився на засідання Печерського районного суду Києва для розгляду питання про зміну запобіжного заходу за клопотанням прокурора. 14 червня до Херсона прибув слідчий, щоб виконати рішення суду про привід, але з'ясувалося, що Мангер у лікарні. Його адвокати надали довідку, що Мангер перебуває в реанімації і нетранспортабельний.

16 червня зранку на виконання ухвали слідчого судді співробітники СБУ затримали Мангера і доправили його до суду для обрання запобіжного заходу. Приступити до розгляду клопотання суд зміг лише 18 червня після обіду, коли підозрюваному вдруге відмовили у відводі судді. Прокуратура нарікала, що сторона захисту навмисне затягує справу, щоби о 7-й ранку 19 червня сплив термін затримання Мангера. В ніч на 19 червня суд арештував Мангера без альтернативи внесення застави.

Читайте такожВбивство Катерини Гандзюк: Мангеру призначили запобіжний захід

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Мангер та Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука. Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

20 січня 2020 року Павловського затримали в Херсоні за підозрою в іншій справі за фактом створення злочинної організації, 21 січня Печерський райсуд Києва відправив Павловського під варту. Також у січні в Бургасі (Болгарія) правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку. 16 березня Левіна екстрадували до України. 17 березня Печерський райсуд Києва ухвалив арештувати Левіна.

27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті. Ця заява викликала обурення у потерпілих, їх захисника Закревської та громадськості. Вони переконані, що докази проти Мангера не зібрано, і що справа розвалиться у суді. Натомість захисник Мангера Дмитро Ільченко позитивно оцінив передачу справи Гандзюк до суду. Він стверджував, що у матеріалах кримінального провадження щодо вбивства активістки немає ні слова про його підзахисного. Мангер і Левін підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України.