У Генштабі ЗСУ вирішили скасувати обмеження щодо переміщення військовозобов'язаних / фото УНІАН

Наказ про заборону військовозобов'язаним залишати місце проживання без дозволу військкомату скасовано та відправлено на доопрацювання.

Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

За його словами, сьогодні відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. На ньому, серед іншого, розглядалося питання, яке набуло широкого суспільного резонансу, - про Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. 

Відео дня

"Підкреслюю, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави", - зазначив Залужний. 

Тому начальником Генштабу ЗСУ "з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання ухвалено рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання. Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів. Як Головнокомандувач Збройних Сил і громадянин України закликаю українців до виконання свого конституційного обовʼязку із захисту держави", - додав Залужний.

Як повідомляв УНІАН, раніше у Генеральному штабі ЗСУ підтвердили інформацію про заборону залишати місце проживання військовозобов'язаним призовного віку без дозволу військкомату. Ця ініціатива вже викликала чимало критики.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що військовозобов'язані, які планують виїзд за межі своїх районів та областей, у воєнний час повинні отримати дозволи у територіальних центрах комплектування.

Після цього у Генштабі ЗСУ знову пояснили, що для виїзду за межі областей військовозобов'язані мають отримати дозвіл у територіальному центрі комплектування та соцпідтримки.

Вас також можуть зацікавити новини: