Кано Дзігоро / фото Wikipedia

28 жовтня компанія Google представила новий дудл, присвячений японському майстру бойових мистецтв Кано Дзігоро. Він є засновником боротьби дзюдо – виду єдиноборств, який об'єднує людей і виховує взаємну повагу. Внесок Дзігоро в японський спорт був оцінений Google.

Присвячений Дзігоро дудл був намальований каліфорнійською художницею Синтією Ченг і складається з анімованих малюнків. Випущений він в 161-у річницю народження спортсмена.

Кано Дзігоро: біографія

Кано Дзігоро народився 28 жовтня 1860 року в Кобе. У віці 15 років переїхав до Токіо, де вступив у школу іноземних мов. Потім вивчав політичні науки в університеті. 

Відео дня

У 17-річному віці юнак захопився єдиноборствами, щоб стати фізично сильним. Він вивчав джиу-джитсу, а його наставником став колишній самурай Фукуду Хатіносуке.

З часом Дзігоро додав в джиу-джитсу елементи західної боротьби. Кано виключив з боротьби небезпечні і жорсткі елементи, і додав свою філософію. Він прагнув створити нову, безпечну техніку, яка заснована на етикеті, ефективності та повазі. Так народилося дзюдо.

У 1882 Дзігоро відкрив свій зал бойових мистецтв. Цей рік прийнято вважати часом зародження дзюдо. Нова техніка боротьби поширилася по Японії, коли учні Кано почали перемагати в різних змаганнях. 

Кано Дзігоро на дудлі / ілюстрація Google

Майстер дзюдо помер 4 травня 1938 від запалення легенів. А в 1960 році Міжнародний олімпійський комітет визнав дзюдо олімпійським видом спорту.

Цитати Кано Дзігоро

  • Якщо ти впав сім разів, встань вісім.
  • Що було засвоєно одним поколінням - буде передано сотням поколінь.
  • Якщо ви хочете по-справжньому зрозуміти дзюдо, поспостерігайте за жінкою, що тренується.
  • Не важливо, чи будеш ти краще когось. Важливо, чи будеш ти краще себе вчорашнього.
  • Якщо праця людської істоти не призводить до блага суспільства, життя цієї людини марне.