Ілюстрація REUTERS

Директор Інституту серцево-судинних захворювань (Ізраїль), професор Ровен Зімліхман, виступаючи на ХХІ Національному конгресі кардіологів України, закликав активніше використовувати високотехнологічні альтернативні тютюнові вироби для зменшення паління – як в Україні, так і в усьому світі.

Ізраїльський вчений навів загрозливу статистику впливу паління традиційних сигарет на здоров'я людини.

«Ймовірність розвитку інфаркту міокарда зростає в 6 разів у жінок і в 3 рази у чоловіків, якщо вони щоденно викурюють від 20 сигарет на день. За дослідженням INTERHEART, саме куріння несе 36% ризику для виникнення першого інфаркту міокарда. У злісних курців ризик виникнення інсульту в 7,2 рази вищий порівняно із некурцями», – заявив професор Зімліхман.

Відео дня

Професор Зімліхман також підкреслив важливість відмови від паління традиційних сигарет. Так, для пацієнтів, які вже перенесли інфаркт міокарда відмова від паління допомагала вдвічі знизити ризик повторного інфаркту.

Він нагадав, що цьогорічні висновки ВОЗ показують, люди, які кинули палити в 30-40 років в середньому продовжують свою тривалість життя на 9-10 років.

У той же час ізраїльський вчений констатував, що за останні два десятиліття фактично не спостерігалося відчутного прогресу у зменшенні смертності від серцево-судинних хвороб. Відповідно, впевнений професор Зімліхман, необхідний новий сучасний підхід до зменшення шкоди від паління і його впливу на серцево-судинні захворювання.

«Паління – один із факторів ризику для серцево-судинних хвороб, наряду з діабетом, ожирінням. Не кожен може кинути палити, схуднути та почати займатися спортом. Це створює ризики для значної групи населення. Тому для тих, хто споживає нездорову їжу ми пропонуємо статини та антиагреганти, для тих, хто зловживає солодким – цукрозамінники. Для тих, хто палить, також необхідні замінники, аби знизити ризики серцево-судинних захворювань. Наша ціль – аби на здоров’я людини впливало менше токсичних речовин», – пояснює логіку стратегії зниження шкоди Ровен Зімліхман.

Вчений нагадує, що основну шкоду здоров’ю курця завдає не нікотин, а токсиканти, які утворюються під час спалення тютюну. У тютюновому димі наявні близько 6000 хімічних речовин. 93 з них офіційно визнані як потенційно шкідливі та більшість з них кваліфікуються як канцерогени.

Саме тому експерт у якості «меншого зла» пропонує активніше переключати курців з традиційних сигарет на альтернативні тютюнові вироби – у т.ч. снус, електронні сигарети, системи нагрівання тютюну – адже при використанні цих виробів відсутній процес горіння.

«Так, за результатами досліджень Південно-Східної тютюнової лабораторії Управління з харчових продуктів і медикаментів США (Food and Drug Administration) при використанні систем нагрівання тютюну виділяється на понад 80% менше формальдегідів і на понад 90% менше акролеїнів, порівняно із курінням традиційних сигарет», – пояснює професор Зімліхман.

Схожі результати показало і німецьке дослідження BfR: при нагріванні тютюну отримується приблизно порівняний обсяг нікотину, як і при палінні сигарет, але при цьому виділяється значно менше канцерогенів, на 80-95% менше альдегідів і на 97-99% менше летких органічних сполук.

Також ще з 2018 р. Американська колегія кардіологів рекомендує лікарям обговорювати з пацієнтами-курцями можливість використання «негорючих» тютюнових виробів, якщо вони не готові повністю відмовитися від паління.

«У світі досі палить понад 1 млрд. осіб. І намагання переключити ту частину курців, які не можуть кинути палити, з більш небезпечних традиційних сигарет на альтернативні тютюнові вироби – це безумовно етичний крок, який допоможе знизити ризики для здоров’я цих людей», – впевнений директор ізраїльського Інституту серцево-судинних захворювань, професор Ровен Зімліхман

Дослідження українських вчених також підтверджують окремі висновки виступу професора Зімліхмана. Зокрема, дослідження українського Інституту кардіології показало поліпшення функцій ендотелію у тих пацієнтів, які переключилися із звичайних сигарет на системи нагрівання тютюну і використовували їх протягом 6 місяців.