Фахівець пояснив, чи може працювати Запорізька АЕС без Каховського водосховища (відео)

Саме з Каховського водосховища отримувала воду Запорізька атомна станція. Вода вона була потрібна для охолоджувальних резервуарів, аби реактори не перегрівались після підриву ГЕС.

Каховське водосховище фактично перестало існувати, відповідно, кількість води в охолоджувальних басейнах атомної станції зменшилась. Тож журналісти "Сніданку з 1+1" спробували з'ясувати, чи загрожує нам другий Чорнобиль через теракт на Каховському водосховищі.

Якщо коротко, то ні, йдеться в сюжеті. По-перше, води в охолоджувальних басейнах буде достатньо ще на 4-5 тижнів. Крім того, як пояснює експерт з атомної енергетики Людвіг Литвинський, Каховське водосховище не єдине джерело води для охолодження ЗАЕС, адже качати воду можуть мобільні насосні установки, які є на станції.

"Підживлювати басейн-охолоджувач можна з інших джерел або, власне, з Дніпра. Скажімо, тимчасовими трубопроводами. Тобто це проблема, яка вирішується. У цих басейнах вистачає води, і загалом ця вода потрібна при роботі станції на потужності. Зараз ці всі енергоблоки зупинені", - каже Литвинський.

Зазначається, що усі ризики передбачили ще на етапі будівництва електростанції: останній рубіж - це використання підземних свердловин питної води, для чого на Запорізькій атомній електростанції також є ресурси.

Та й нині води для охолодження реакторів ЗАЕС треба набагато менше, адже енергоблоки зупинені з вересня 2022 року.

Ситуація на Запорізькій АЕС після підриву Каховської ГЕС

6 червня 2023 року Росія підірвала дамбу Каховської ГЕС, створивши загрозу для безпеки на Запорізькій АЕС. Вода з Каховського водосховища використовувалася для охолодження системи ЗАЕС. 

У МАГАТЕ заявляли, що ЗАЕС може залишатися без води для охолодження реакторів упродовж кількох тижнів. 

9 червня Державна інспекція ядерного регулювання України видала розпорядження вивести у "холодний зупин" енергоблок № 5 ЗАЕС. Та поки цього не зроблено.

Вас також можуть зацікавити новини: