Карантин в Україні / УНІАН

Обмеження прав і свободи громадян на період дії карантину суперечать Конституції України.

Про це йдеться у рішенні Конституційного суду від 28 серпня.

Читайте такожКоронавірус в Україні та світі: найважливіше за 28 серпня

Відео дня

У КСУ наголосили, що такі обмеження можуть встановлюватися виключно актом Верховної Ради. 

Неконституційним визнали, зокрема, встановлення граничного розміру зарплат посадовців та суддів на період карантину: «невизначеним щодо дії в часі та не забезпечує передбачуваності застосування цих норм права».

Водночас обмеження виплат, наголосили в суді, є допустимими лише за умов воєнного та надзвичайного стану. Проте навіть у такому випадку вони повинні бути пропорційними та зі встановленням «чітких часових строків».

Судді також погодилися, що зупинка громадського транспорту та заборона діяльності громадських закладів теж є порушеннями Конституції, інформує РБК-Україна з посиланням на джерело в КСУ.

Крім того, КСУ визнав неконституційним призупинення на час карантину можливості списання грошей з державного та місцевих бюджетів на підставі рішення суду.

Карантин в Україні: що відомо

  • Карантин в Україні був введений наприкінці березня, щоб запобігти поширенню коронавірусу. Уряд вирішив повністю зупинити громадський транспорт і перекрити міжобласне сполучення. Послаблювати обмеження почали з початку літа.
  • У серпні карантин змінили на адаптивний. Тоді регіони країни поділили на «червону», «зелену», «помаранчеву» зони з огляду на завантаженість ліжок, середню кількість тестувань населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування та показник динаміки зростання випадків інфікування. Таким чином, у кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм’якіші – у "зеленій" зоні, найбільш жорсткі очікують регіони "червоної" зони.