Адвокат прокоментував такі повідомлення-погрози / скріншот

Призовники масово отримують паперові повідомлення: "Ви зобов’язані з’явитися до ТЦК, а в разі неприбуття – від 3 до 5 років". Адвокат Роман Сімутін показав один з таких папірців та пояснив, що з ним робити.

"Порвати й викинути", - відповів він у своєму YouTube-каналі й пояснив, що вважає такі повідомлення елементом тиску на військовозобов'язаних.

Сімутін каже, що таке повідомлення юридично нікчемне й використовується винятково як елемент психологічного тиску. Але частково цей "трюк" працює, адже більшість людей необізнані у праві.

"Що ж там написано? У разі неявки у вказану дату до ТЦК матеріали будуть передані до поліції для притягнення вас до кримінальної відповідальності за ст. 336 ККУ, яка передбачає відповідальність від 3 до 5 років. А вас буде оголошено в розшук", - каже адвокат. 

Він наголосив, що після прочитаного у більшості людей з'являється страх і паніка. Та, заспокоїв Сімутін, якщо вам особисто не вручали повістку, жодної відповідальності адміністративної, а тим паче кримінальної, немає. Адмінвідповідальність настає у тому разі, нагадав адвокат, якщо вам належним чином вручили повістку, а ви не прибули до ТЦК. 

Оголошення про мобілізацію у під'їздах будинків

Раніше у під'їздах деяких житлових будинків Києва з'явилися оголошення, в яких надруковано закон про мобілізацію та наказ для військовозобов’язаних прибути до районного військкомату. 

Це - інформування населення про те, що мобілізація триває. Також такі оголошення - нагадування для тих, хто отримав повістки, з'явитися до військкоматів. 

Вас також можуть зацікавити новини: