За інформацією ЗМІ, до Кабміну днями за ініціативи Мін'юсту має надійти проект змін до Постанови КМУ №812 від 05.08.2009 р. щодо закупівлі бланків нотаріальних документів.

Як йдеться у матеріалі УНН, після прийняття таких змін закупівлю бланків нотаріальних документів планують здійснювати виключно у ДП "Поліграфкомбінат "Україна", без застосування тендерної процедури.

Крім того, що внесення таких змін протирічить вимогам Закону "Про публічні закупівлі", все це відбувається одночасно із передачею Поліграфкомбінату "Україна" під повний контроль скандального консорціуму ЄДАПС, який з метою відбілювання власного іміджу змінив назву на Industrial Innovation Group, пишуть журналісти ЗМІ.

Відео дня

Як повідомляється в публікації видання УНН, подібна історія склалася щодо закупівлі бланків свідоцтв про народження, шлюб, смерть тощо, які всупереч законодавству у сфері публічних закупівель, замовляються без тендерної процедури саме на ДП "ПК "Україна" і за останні 3 роки подорожчали більш ніж втричі. А в червні вся країна відчула відсутність бланків документів для реєстрації транспортних засобів, поставку яких зірвав їх монопольний виробник ДП "ПК "Україна", коли оформити транспортний засіб без хабара було практично неможливо, додає ЗМІ. І все це на фоні регулярного офіційного підвищення цін за оформлення транспортних засобів.

І хоч історії з різними документами та за участю різних міністерств, сценарій дуже схожий – пряме порушення законодавства у сфері публічних закупівель під прикриттям підзаконних актів, монополізація виробництва на ДП "ПК "Україна", багаторазове подорожчання документів та періодичний штучно створений дефіцит для заробітку "на місцях", зазначають журналісти. 

"Єдина різниця, що зараз ігрове поле додатково прикрасять передачею стратегічного підприємства-монополіста під контроль приватного угрупування із сумнівною репутацією", - підсумовують ЗМІ.