Що вважається самовільним залишенням військової частини? / фото УНІАН, Арсен Петров

Юрист Ілля Хромець пояснив, чи можуть військові безперешкодно переміщуватися містом  й чи не буде це трактуватися як самовільне залишення військової частини.

У коментарі B2Bconsult він заявив, що самовільним вважається залишення частини або служби без дозволу начальника (командира).

Не вважається самовільним:

Відео дня
  • залишення за наявності дозволу командира;
  • виконання наказу командира;
  • відрядження;
  • прямування до нового розташування в/ч;
  • лікування;
  • переміщення/ротація, відпустка, навчання тощо.

"В будь-якому випадку зазначені вище підстави мають бути підтверджені належним чином оформленими документами або підтверджені командиром", - наголосив Хромець.

Місце служби, якщо воно не збігається з розташуванням частини, - будь-яке місце, де військовослужбовець повинен у перебіг певного часу виконувати військові обов’язки або перебувати за наказом чи дозволом начальника. 

Статтею 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" передбачено здійснення різних заходів правового режиму воєнного стану військовим командуванням разом із військовими адміністраціями.

Крім того, залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем кваліфікується як самовільне  за умов відсутності військового понад три доби, але не більше як місяць.

"Військовослужбовці можуть безперешкодно переміщуватись містом за умов виконання ними певних завдань (розпоряджень) або будь-яких інших причин виключно з відома або за наказом військового керівництва. Щодо міста, то також можуть переміщуватись з метою виконання заходів правового режиму, які здійснюються у взаємодії з військовою адміністрацією міста (області), в тому числі з метою забезпечення частини певними ресурсами", - підсумував юрист.

Отже, переміщення без відома або наказу керівництва не дозволяється і може кваліфікуватись як СЗЧ за умов відсутності військових у розташуванні частини понад три доби без поважних причин.

Скандальний законопроект про посилення відповідальності для військових

Законопроект 8271 щодо посилення відповідальності військовослужбовців в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці був ухвалений Верховною Радою 13 грудня 2022 року та підписаний президентом.

Проектом Закону пропонується внесення змін до статей 69 та 75 Кримінального кодексу України щодо виключення можливості призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом та звільнення від відбування покарання з випробуванням. Також підвищено рівень санкцій за вчинення військових адміністративних правопорушень.

Вас також можуть зацікавити новини: