Трапляються випадки, коли військовозобов'язаного "пакують" в авто, щоб завезти у військкомат / фото УП

В Україні продовжують вручати повістки військовозобов'язаним чоловікам. Бувають і випадки, коли українців силоміць забирають до територіального центру комплектування, або, простіше кажучи, військкоматів.

Як розповіла в коментарі YouTube-каналу "Знай.UA" юрист Катерина Котенкова, неодноразово траплялися випадки, коли чоловіки відмовлялися ставити підпис про отримання повістки, і їх силоміць забирали до ТЦК.

Вона наголосила, що без згоди військовозобов'язаного його не мають права нікуди "тягнути". Є процедура вручання повісток, є процедура мобілізації, нікого "під дулом автомата" не можуть змушувати пройти чи проїхати до військкомату.

Відео дня

"Українцям, яким намагаються вручити повістки не в тому регіоні, де вони зареєстровані, і тим, хто має відстрочку від мобілізації, потрібно одразу повідомити про це", - заявила Котенкова.

Юрист порадила українцям, яким намагаються заламати руки й кудись тягнути під час намагання вручити повістку, негайно телефонувати до поліції. Такі дії представників ТЦК незаконні.

Кому не можуть вручити повістку на вулиці

Як пояснив юрист Ілля Шипко, перед врученням повістки працівники військомату обов'язково повинні з’ясувати особу людини, якій вони хочуть дати документ. Адже без цього процедура неможлива.

Наприклад, якщо чоловікові більш як 60 років, він не є військовозобов'язаним, а отже, вручати йому повістку на вулиці немає потреби.

Вас також можуть зацікавити новини: