Картина П'єра Гудро "Коханці або Блудний син з повією" / фото facebook.com/UKRinUN

До столичного Музею Ханенків повернулася створена П'єром Гудро унікальна картина XVIII століття "Коханці або Блудний син з повією".

Про це повідомляє муніципальне видання Вечірній Київ.

Картина була вивезена під час нацистської окупації 1941-1943 років з Музею Ханенків та віднайдена у 2013 році на аукціоні "Дойл" (Doyle) у Нью-Йорку (США).

У січні 2013 року аукціонний дім "Дойл" на своєму сайті заявив до продажу картину Гудро "Закоханий погляд" (Loving Glance). Попри змінену назву, музейні науковці одразу впізнали у ній розшукуваний твір, і продаж було вчасно заблоковано.

За інформацією аукціонного дому, в повоєнні роки ця картина вперше з’явилася в анонімній приватній колекції в Лондоні, з 1953 року перебувала у власника зі штату Массачусетс, а станом на 2013 рік належала артдилеру у Нью-Йорку, який і заявив її до продажу на аукціоні.

Читайте такожУкраїна повернула Франції викрадену картину вартістю $1,5 мільйона

У квітні 2014 року науковцям Музею Ханенків вдалося безпосередньо оглянути твір у Нью-Йорку, провести остаточну експертизу та домогтися початку судового розслідування ФБР.

Зрештою справу, що тривала п’ять років, було завершено на користь Музею Ханенків завдяки беззаперечним свідченням документів з музейного архіву. У березні 2020 року полотно повернулося до Києва.

Зараз у Музеї Ханенків триває виставка "Дар Василя Щавинського", у рамках якої і експонується повернена картина, адже вона надійшла до музею у 1925 році разом з іншими творами зібрання Василя Олександровича Щавинського (1868 – 1924) згідно з заповітом колекціонера.

Як повідомляв УНІАН, до України повернули картину Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною". Полотно було вивезено з України під час окупації нацистами м. Дніпра.