Ілюстрація REUTERS

Конституційний суд залучив Національну асоціацію адвокатів до конституційного провадження щодо конституційності закону «Про Вищий антикорупційний суд».

Про це повідомила голова НААУ та Ради суддів України Лідія Ізовітова під час засідання САУ, передають Українські Новини.

Вона розповіла, що в Конституційному суді за конституційним поданням 49 народних депутатів відкрито провадження про конституційність закону «Про Вищий антикорупційний суд».

Відео дня

«До нас надійшла Постанова Конституційного Суду і лист Голови Конституційного суду Олександра Тупицького. І Олександр Тупицький повідомляє нам, що постановою Конституційного Суду нас, Національну асоціацію адвокатів України залучено до конституційного провадження з цього питання. Це велика честь, бути залученим до конституційного провадження і ми вже навіть визначилися з представниками нашими, які братимуть участь у цьому засіданні», - зазначила Ізовітова.

Вона додала, що роль адвокатів у ВАКС нівелюються, спостерігаються перманентні скарги від адвокатів і певний тренд на зловживання повноваженнями з боку суддів ВАКС.

Серед основних порушень: ігнорування принципу змагальності процесу, незабезпечення конституційних положень судового захисту обвинувачення, відвертий тиск на захисників та їх клієнтів.

Крім того, Ізовітова повідомила, що в рамках підготовки висновків до законопроекту №3711 про зміни до Закону «Про судоустрій і статус суддів» «Венеціанська комісія» також звернулася до НААУ з приводу її позиції.

«Наше бачення зацікавило експертів «Венеціанської комісії» і я отримала лист з проханням міркування, пропозиції та зауваження НААУ направити до Ради Європи та «Венеціанської комісії», - повідомила Ізовітова.

Нагадаємо, засідання Ради адвокатів відбудеться 18 і 21 вересня. САУ розгляне результати діяльності Робочих груп з вироблення внесення змін у закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо позиції голови комітету ВРУ з питань правової політики Костіна з реформування КДКА регіонів; надання Вищій раді правосуддя коментарів (пропозицій) до проекту рекомендацій щодо доступу до правосуддя в умовах карантину; недотримання процедури допуску та здачі кваліфікаційного іспиту, результати діяльності комісії з аналізу практики Верховного Суду та інші.

Крім того, в рамках засідання САУ відбудеться міжнародна дискусія на тему: «Правове регулювання незалежної професійної діяльності адвоката в Україні». Захід проводять спільно НААУ та Міжнародна комісія юристів (МКЮ).