Нацрада оштрафувала телеканал "Наш" / фото ua.depositphotos.com

Національна рада з питань телерадіомовлення прийняла рішення щодо звернення до суду про анулювання ліцензії телеканалу "НАШ".

Про це повідомляється на сайті Нацради.

"Одразу п’ять санкцій застосувала Національна рада за поширення мови ворожнечі. Штраф, а також позов до суду про анулювання ліцензії за неусунення порушень норм законів, що передбачають неможливість трансляції програм і передач, які провокують у суспільстві розбрат і ненависть, отримав від Національної ради телеканал "НАШ" (ТОВ "НАШ 365", м. Київ)", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Так, Національна рада розглянула на засіданні 2 вересня результати перевірки ТОВ "НАШ 365", м. Київ, (логотип "НАШ"). Перевірка проводилася на підставі моніторингу за 27 і 28 квітня і стосувалася ток-шоу "Важливе". Його вели Максим Назаров і Ангеліна Пичик, гостею студії була міністер юстиції часів Януковича Олена Лукаш.

Також сьогодні Нацрада ухвалила рішення щодо "Максі-ТВ" (ТОВ "Наша Прага", м. Київ) за ретрансляцію передач телекомпанії "НАШ" - застосувала санкцію "оголошення попередження" та наклала два штрафи за ті ж передачі з Лукаш і Андрієм Пальчевським, що виходили в ті самі дні на телеканалі "НАШ".

Як зазначається, у передачі "Важливе" Лукаш стверджувала, що нинішня влада України та її союзники в боротьбі з російською агресією становлять загрозу та небезпеку для людей: "Для влади зручно, щоб військові дії тривали. Це знімає з неї відповідальність за те, що відбувається в країні, це дає можливість спокійно наживатися, грабувати і закривати рота усім опонентам і при цьому для того, щоб люди вірили в якісь мирні процеси…"

Як наголошують у Нацраді, всю відповідальність за ведення бойових дій Лукаш покладає на політичне керівництво України, а не на країну-агресора. Вона безапеляційно стверджує про небажання влади припинити цю війну, ставить під сумнів територіальну цілісність країни.

Читайте такожНацрада хоче поспілкуватися з журналісткою "рупору Медведчука", яка їздила до Лукашенка

При цьому з боку працівників телеканалу не було спроб збалансувати однобічність та упередженість висловленої позиції та наведених аргументів, зауважують в Нацраді. Причому повтор передачі відбувся без змін чи редакційної модерації, і це підтверджує, що ліцензіат свідомо надав платформу для поширення поглядів, які провокують ненависть і нетерпимість.

Національна рада визнала порушення ТОВ "НАШ 365" законів України та наявність розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті. До мовника застосовано санкцію "стягнення штрафу". Телеканал упродовж місяця має сплатити у державний бюджет 119 тис. 544,75 грн, що становить 25% суми ліцензійного збору цієї компанії. Такі штрафні санкції передбачені чинним законодавством за найбільші порушення.

"Іншим рішенням регулятор застосував до цього мовника санкцію – "звернення до суду про анулювання ліцензії", знову ж таки за системне порушення законодавчих норм щодо поширення мови ворожнечі та неусунення порушень після застосування двох попередніх штрафних санкцій. Рішення стосувалося ефіру телеканалу за 7 і 8 травня 2021 року, де в програмі "П’ятниця. Вечір" брав участь Андрій Пальчевський. Останній припустився висловів, які провокують ненависть і дискримінацію за етнічним походженням та місцем проживання громадян України", - зазначили у Нацраді.

Нацрада вимагає анулювати ліцензію телеканалу "НАШ": подробиці

Нацрада з питань телебачення та радіомовлення заявила, що звернеться до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу"НАШ" через ефір з Петром Симоненком та його висловлювання на ньому.

В Нацраді вважають, що 4 травня з повтором 5 травня в передачі "Марафон" були висловлювання Симоненка, "які мають ознаки прихованого заклику до розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, заснованої на нетерпимості до представників Православної церкви України, її представників та віруючих".

Тому Нацрада ухвалила рішення звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу "НАШ".