Фото УНІАН

Подальше нагнітання ситуації і невиконання рішення Конституційного суду про визнання неконституційними окремих положень закону «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу матиме руйнівні наслідки для конституційних основ України.

Про це йдеться у заяві Національної асоціації адвокатів України.

«Подальше нагнітання ситуації довкола цього рішення може мати далекосяжні руйнівні наслідки для конституційних основ Української Держави, насамперед – для принципів верховенства права та поділу державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, кожна з яких є незалежною. Власне, під загрозою може опинитися сама стабільність конституційного ладу та дієвість засад Основного закону», - зазначено в заяві.

Відео дня

В НААУ наголошують, що зазначене рішення КСУ ухвалив з метою забезпечення незалежності судової гілки влади від виконавчої та законодавчої гілок.

«Насамперед мається на увазі право Національного агентства з питань запобігання корупції здійснювати контрольні функції, які мають прямий влив на судову гілку влади, і зокрема на суддів системи судоустрою та КСУ», - пояснюють в асоціації.

Водночас в НААУ звертають увагу на те, що боротьба з корупцією є чутливою темою для українського суспільства, а саме явище -  перешкодою для розвитку багатьох сфер економіки, ефективності державного управління і міжнародного іміджу України. Але така боротьба не може виходити за межі Конституції і носити неправовий характер.

Асоціація наголошує, що рішення КС спровокувало не лише хвилю публічної критики, але й спекуляції і інформаційну атаку із закликом заблокувати його виконання, «яка супроводжується дискредитацією як окремих суддів, так і всього Конституційного суду як інституції».

«Вирішення цієї інформаційної та політичної кризової ситуації лежить у юридичній площині – шляхом безумовного виконання Конституції України», - підкреслюють в НААУ.

Також в асоціації нагадують, що незалежність і недоторканність судді Конституційного суду України гарантуються Конституцією і законами України. Зокрема, суддя КС не може бути притягнутий до відповідальності за голосування у зв’язку з ухваленням судом рішень та надання ним висновків.

Конституцією встановлено, що рішення та висновки, ухвалені Конституційним судом є обов'язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені. Закони, інші акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним судом рішення про їх неконституційність, якщо інше не встановлено самим рішенням.

«За невиконання рішень КСУ передбачена відповідальність, і прецедентів спротиву юридичній силі цих рішень Українська Держава ще не знала», - йдеться в заяві.

В НААУ підкреслюють, що неконституційні положення будь-якого закону, які визнані у будь-якому рішенні КСУ, мають бути негайно усунені парламентським шляхом. Всі зусилля суб’єктів законодавчої ініціативи, депутатів Верховної Ради і парламенту в цілому мають бути спрямовані на виправлення «темних плям» у національному законодавстві та відновлення вищої сили конституційних норм.

«Адвокатура, як конституційний інститут, що діє з метою надання професійної правничої допомоги, маючи по суті конституційну функцію захисту прав і свобод громадян, закликає до безумовного виконання Конституції всіма органами влади», - наголошують в НААУ.