Фігуранта затримали "на гарячому" / фото ssu.gov.ua

У Службі безпеки України (СБУ) повідомили про затримання одного з фігурантів справи про «плівки Єрмака».

Читайте такожЗеленський про "плівки Єрмака": я знаю, хто хотів мене шантажувати цими записамиЯк зазначили у прес-центрі СБУ, сьогодні правоохоронці припинили протиправну діяльність організованої злочинної групи, учасники якої обіцяли комерсанту за 100 тисяч доларів «вирішити» питання повернення майна через зв’язки в правоохоронних органах.

Їх затримали у столичній кав’ярні під час отримання ними всієї суми неправомірної вигоди.

«Серед затриманих – ймовірний автор скандальних «плівок Єрмака», який раніше фігурував у записах, на яких нібито обговорювалось призначення окремих осіб на високі державні посади. Сьогоднішнє затримання свідчить про те, що викривачі «гучних плівок» насправді виявились звичайними шахраями», – зазначили в СБУ.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) та ч. 4. ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії.

Як повідомили в Офісі генпрокурора, двоє громадян, діючи за попередньою змовою, підбурювали представника іноземної компанії до передачі 100 тисяч доларів неправомірної вигоди керівництву Державної фіскальної служби та Держприкордонслужби, а також судді.

Ділки хотіли заволодіти 100 тисячами доларів / фото ssu.gov.ua

Однак передавати хабар вони не збиралися, а мали намір ним заволодіти.

За ці кошти вони обіцяли нібито сприяння в ухваленні судового рішення про скасування арешту майна та подальшого його повернення, мотивуючи наявністю відповідних особистих зв’язків.

За даними ЗМІ, один із затриманих – громадянин Дмитро Штанько.

Як повідомляв УНІАН, 29 березня народний депутат від «Слуги народу» Гео Лерос у Facebook оприлюднив кілька відео, де, як він стверджує, брат керівника Офісу президента Андрія Єрмака - Денис Єрмак – нібито веде переговори про призначення на державні посади.

30 березня заступник генпрокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький за зверненням Лероса зареєстрував кримінальне провадження за фактом можливого зловживання впливом при призначенні на посади в органи держвлади – за ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу.

Водночас Головне слідче управління СБУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом «незаконного використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації для відеофіксації зустрічей Дениса Єрмака, тобто злочину, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України».