Постача води в Крим - в ООН відреагували на звернення Поклонської / REUTERS

В ООН заявили, що хочуть від екс-прокурорки анексованого Криму Наталії Поклонської більше додаткової інформації про нібито нестачу води на півострові.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Читайте такожОкупанти стверджують, що Крим майже "висох": подекуди – там, де військові бази (мапа)

Відео дня

Зазначається, що в червні Поклонська зверталася до організації з приводу проблеми постачання води на окупований Крим з України. Тоді ж з проханням запустити воду вона зверталася до української влади, проте відповіді не отримала.

Пізніше Поклонська заявила, що їй «запропоновано співпрацю з Департаментом польових операцій і технічного співробітництва Управління ООН».

Нині ж ЗМІ отримали відповідь ООН на звернення Поклонської.

«У зв’язку з відсутністю доступу УВКПЛ до Криму, наш директор Відділу польових операцій і технічного співробітництва УВКПЛ відповів пані Поклонській з проханням надати відповідну інформацію безпосередньо нашій місії зі спостереження за дотриманням прав людини в Україні», – йдеться у відповіді.

В ООН наголосили, що позиція УВКПЛ щодо статусу Криму залишається незмінною і базується, зокрема, на резолюції щодо територіальної цілісності України.

Водопостачання в Криму

  • Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з островом. Після окупації Криму Росією у 2014 році поставки води на півострів припинили.
  • Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Екологи звертають увагу, що регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.
  • «Голова уряду» окупованого Криму Юрій Гоцанюк визнав, що Сімферополь відчуває дефіцит води.
  • За оцінкою аналітиків групи "Інформаційний опір", за останні роки ситуація з водою в Криму має тенденцію до деградації природних і наливних резервуарів, за рахунок ресурсу яких відбувається поставка побутовим і промисловим споживачам.