У чому різниця між повісткою й оповіщенням? / колаж УНІАН

Адвокат Тарас Никифорчук нагадав, що військовозобов'язані в Україні можуть отримати не тільки повістку, а й оповіщення. У своєму Telegram-каналі він пояснив, у чому різниця між цими двома документами.

Повістка, зазначив адвокат, - розпорядження, що зобов'язує військовозобов'язаного з'явитися в певний термін у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

А повідомлення - теж розпорядження від ТЦК, тільки його вручають не конкретній людині, а адресують органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств і тд. Вони повинні повідомити громадян про виклик до "військкомату", забезпечити їхнє прибуття в зазначений термін.

Відео дня

Оповіщення не зобов'язує військовозобов'язаних українців до дій. А ось керівники підприємств або посадові особи повинні повідомити військовозобов'язаним, що їм необхідно з'явитися в ТЦК - стати на облік або уточнити дані. Також перші повинні забезпечити прибуття військовозобов'язаних в зазначені терміни в центр комплектування.

Якщо військовозобов'язаний отримав додану до повідомлення повістку і проігнорував її, то в такому випадку неявка до військкомату спричиняє відповідальність, звертає увагу Никифорчук. Передбачена відповідальність і для роботодавців військовозобов'язаних:

"Так, якщо роботодавці, керівники підприємств й установ та посадові особи не виконають зобов'язання за повідомленням, то на них чекає штраф у розмірі від 1 700 до 3 400 грн, а для посадових осіб - від 3 400 до 5 100 грн".

Як в Україні карають ухильників

За ігнорування порядку у період воєнного часу в Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. УНІАН раніше детально пояснив:

  • чим загрожує неявка до військкомату у воєнний час після отримання повістки;
  • як можна заробити штраф за неявку до військкомату після отримання повістки вперше або вдруге;
  • чому за неявку до військкомату після медкомісії "світить" кримінальна відповідальність.

Вас також можуть зацікавити новини: