Ілюстрація REUTERS

Рада адвокатів України знайшла низку серйозних порушень під час організації та проведення конференції адвокатів міста Києва 7 листопада 2021 року, у зв'язку з чим представники органів адвокатського самоврядування, обрані в рамках цієї конференції, визнані неповноважними.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні РАУ, повідомляють Українські Новини.

Робоча група з дослідження результатів проведення конференцій адвокатів регіонів у 2021 році, що вивчала обставини проведення конференції адвокатів міста Києва, встановила, що, попри вимоги законодавства, регламенту та порядку конференції, протоколи районних загальних зборів адвокатів Києва не були передані мандатній комісії, також було допущено порушення під час голосуванні та підрахунку голосів.

Відео дня

Присутні на засіданні Голова Ради адвокатів Києва Петро Рябенко та Ігор Черезов із самого початку розгляду питання намагалися перешкодити його обговоренню, голосно сміялися, вигукували образи та дивні фрази, на кшталт "Не розумій!", "Що це за голос зі смітника?" й ігнорували прохання поводитися коректно і гідно.

Втім, це не завадило РАУ провести обговорення та дійти висновку, що ухвалені в рамках цієї конференції рішення не мають юридичних наслідків, оскільки приймалися з численними порушеннями.

"Робоча група наголошує на неповноважності цієї конференції від 7 листопада 2021 року в цілому, а рішення, які на ній були прийняті, не мають юридичних наслідків", – наголосив голова робочої групи Ігор Колесніков.

Зокрема, тими, хто не набув повноважень визнано голову Ради адвокатів міста Києва Павла Рябенка, низку інших членів Ради та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Києва.

Ігор Черезов і низка інших членів Ради адвокатів Києва визнані такими, що не набули повноважень ще за рішенням РАУ від 15 грудня 2021 року, оскільки не набрали більшості голосів делегатів конференції відповідно до закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", порядку та регламенту конференції.

Також РАУ ухвалила низку рішень, спрямованих на те, щоб не допустити зловживань із боку Рябенка й інших осіб, обраних на конференції, зокрема щодо скасування довіреностей, доступу до ЄРАУ й інших можливостей.

РАУ також проголосувала за проведення нової конференції адвокатів міста Києва, створення відповідного оргкомітету й ухвалила низку інших рішень, покликаних забезпечити нормальне функціонування адвокатури у період до проведення конференції.