СБУ відзвітувала про боротьбу з хакерами / Ілюстрація REUTERS

Від початку 2020 року Служба безпеки України нейтралізувала 460 кіберінцидентів і кібератак на органи влади та критично важливу інфраструктуру. Крім того, нейтралізовано діяльність 20 хакерських угруповань, заблоковано 2,5 тисячі злочинних веб-ресурсів.

Читайте такожБільшість "державних" кібератак за останні два роки запущені Росією - Microsoft

Про це повідомляється на сайті СБУ. Однією з наймасштабніших спецоперацій, пов’язаних із цифровими сервісами, стало викриття несанкціонованого втручання у роботу систем Державної податкової служби.

Відео дня

Було викрито незаконну схему формування сум податкових кредитів з ПДВ, яка щомісяця завдавала до 2 млрд. гривень збитків державі. Згодом правоохоронці викрили і конвертцентр з обігом до 15 млрд.грн, через який окремі підприємства ухилялися від сплати податків

За 9 місяців 2020 року за матеріалами кіберпідрозділів СБУ відкрили 408 кримінальних проваджень. Із них – 106 справ саме за несанкціоноване втручання у роботу комп’ютерів та автоматизованих мереж. До кримінальної відповідальності притягнуто 20 громадян і засуджено 3 особи.

Ще одним напрямком кібербезпеки в СБУ назвали протидію ботофермам. Із січня правоохоронці нейтралізували 16 мереж потужністю у понад 60 тисяч ботів. Одна з таких ботоферм, що працювала на замовлення РФ і терористичної організації «ДНР», була викрита наприкінці вересня.

Загалом у 2020 році за матеріалами СБУ розпочато 42 справи за злочини проти основ національної безпеки, 24 осіб засуджено.

Більше новин на тему