Прокурор області Сергій Василина

Керівник Чернігівської обласної прокуратури Сергій Василина в інтерв’ю інтернет-виданню "Лівий берег" розкрив обсяг виконання судових рішень за позовами прокуратури в рамках функції представництва інтересів держави в 2022 році - майже 1,38 млрд грн. Це на 60% більше, позаторік, зазначив прокурор області.

Посадовець порівняв цю суму з вартістю майже 50 тисяч бронежилетів ціною 30 тисяч грн або 60 тисяч генераторів по 25 тисяч грн. "Значення цих коштів для держави складно переоцінити", - сказав він.

Сергій Василина зазначив, що в 2022 році прокуратура повернула державі землі на суму 1,2 млрд грн. "Повернули та упередили незаконне вибуття 1 384 га земель", - повідомив він.

Відео дня

У бюджетній сфері прокурори заявили позовів на 51,8 млн грн, задоволено 67 позовів на 5,2 млн грн. "Реальне виконання становить 31%, або 1,7 млн грн, що майже втричі більше, ніж в середньому по державі", - підкреслив прокурор.

Прокурор Чернігівщини поділився з журналістами цифрами у сфері захисту державної і комунальної власності. Минулого року прокурори області заявили 31 позов на загальну суму 333 млн грн (221 млн грн позаторік).  З цього реально виконано 221,7 млн грн. Це означає, що показник реального виконання сягає 98%, що свідчить про виску ефективність роботи правоохоронців. Завдяки їх зусиллям держава повернула собі 718 га землі, а громади – 666 га.

Сергій Василина визначає пріоритетним завдання з пошуку фактів порушення законодавства у бюджетній сфері. За його даними, в 2022 році прокурори заявили позовів на 51,8 млн грн, суди задовільнили 67 позовів на 5,2 млн грн. Рівень реального виконання складає 31%, або 1,7 млн грн. Це майже втричі більше, ніж в середньому по державі, наголошує обласний прокурор.

Посадовець повідомив про завершення розслідування резонансної справи щодо 11 голів РДА, які привласнили 1,7 млн грн. Також, за його даними, направлено обвинувальний акт стосовно заволодіння державними коштами у розмірі 1,5 млн грн, виділеними з державного фонду регіонального розвитку та місцевого бюджетуЧернігівської області, на реконструкцію кінотеатру "Літній" під спортивну залу у місті Новгород-Сіверський.

Чернігівська прокуратура спільно з правоохоронцями зупинила схему незаконного видобутку піску біля селища Неданчичі. "Покладами піску роками незаконно користалися певні ділки виключно для власного збагачення, - зазначає він. - Ми зупинили цю схему незаконного збагачення – наклали арешт з метою захисту інтересів держави. Зараз відбувається розгляд судових позовів, які подала Чернігівська окружна прокуратура. Сподіваємося повернути земельні ділянки, де знаходиться пісок, у власність держави", - наводить "Лівий берег" слова Василини.

За його словами, для тиску на нього була організована кампанія з дискредитації в минулому і позаминулому роках.  "Розглядаю це як спробу мене залякати. Вдячний працівникам управління стратегічних розслідувань області, слідчим поліції, які принципово ставляться до повернення корисних копалин у дохід держави. Впевнений, що ми доведемо справу до логічного завершення", - сказав прокурор.

"Кожен посадовець, який грабує бюджет, це шкідник, і ставитися ми будемо відповідно до законів військового часу", - наголосив Сергій Василина.