Шкарлет у Раді відповів на слова про провальну підготовку шкіл / Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Т.в.о. міністра освіти та науки Сергій Шкарлет вважає, що заяви про провальну підготовку шкіл до навчального процесу є «дещо перебільшеними».

Читайте такожГоловні новини України 18 вересня: проект держбюджету-2021 та значний добовий приріст випадків коронавірусу

Депутатка від «Голосу» Наталія Піпа, зокрема, поцікавилася у Шкарлета, що він робитиме після закінчення випробувального терміну в МОН після «провалу у підготовці шкіл».

Відео дня

«25 вересня у вас закінчується випробувальний термін. За той час провалена підготовка шкіл, а проблеми були з ЗНО… і у ваших роботах виявлено 90% плагіату», –  заявила Піпа.

Вона попросила прокоментувати Шкарлета цю інформацію, адже «народ і парламент переконаний», що він «має піти й передати обов’язки більш професійному міністру». Також депутатка запитала, чи встигне МОН ухвалити за кілька днів закон про стандарти у середній освіті.

Шкарлет відповів, що «нічого не знає про термін 25 вересня».

«По-друге, щодо провальної роботи зі школами… Ну, мені здається, що це дещо перебільшені факти. Переважна більшість директорів, керівників  місцевого самоврядування, які на сьогодні  досить ретельно і плідно підготувалися до організації освітнього процесу», – сказав Шкарлет.

Тимчасовий очільник МОН також звернув увагу на висновки «двох професійних органів, які абсолютно спростовують ті речі, які ви конкретно розганяєте в мережі».

«Я переконаний, що для більшості науковців України це питання (плагіату – УНІАН) вже давно закрите», – наголосив т.в.о. міністра.

Шкарлет – плагіатор? Що відомо

  • Напередодні призначення Шкарлета в міністерство, у червні 2020-го, у членів профільного комітету ВР виникли питання щодо наявності плагіату в його дисертаціях та «політичної заангажованості» через інформацію ЗМІ про те, що в минулому він був членом Партії регіонів.
  • Науковці виявили у його працях понад 87% скопійованих цитат інших авторів, які сам в.о. міністра як цитати не вказував. Подекуди збігалися цілі абзаци.
  • Сам же Шкарлет згодом пояснив, що наукові роботи, у яких громадськість виявила плагіат, були написані або у співпраці з іншими вченими або лише за його редактури.
  • Після призначення Шкарлета в МОН не стихають студентські протести.