Затримання Артемія Рябчука, який розстріляв товаришів по службі/ фото Нацполіція

Командування військової частини Нацгвардії у Дніпрі, військовослужбовців якої 27 січня розстріляв товариш по службі, звинуватили у низці серйозних злочинів.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова громадської організації "Міжнародний центр допомоги" Сергій Косяк.

За його словами, з ним зв'язалися військовослужбовці даної частини.

Відео дня

"Свідки злочинів командирів частини 3021 НГУ, де стався розстріл військових, готові дати інтерв'ю про злодіяння командування, – написав він. – Сьогодні до мене звернулися хлопці, які служили у військовій частині...".

При цьому він опублікував розповідь військових без змін:

"Є численні випадки неправомірних дій з боку командування нашої частини. Командири доводили строковиків до самогубства, потім приховували факти та навіть отримували підвищення по кар'єрі.

Систематично гнобили "незручних" – давали накази начальникам молодшої ланки, щоб ті налаштовували колектив один проти одного, під страхом, що звільнять, відправлять на губвахту.

Фізична розправа, погрози, психологічний тиск, скалічити життя і здоров'я солдата було нормою. Примусово закривали у психіатричній лікарні, підробляли документи, незаконно звільняли неугодних. І багато іншого відбувалося за колючим дротом цієї частини".

скріншот

За словами тих, хто звернувся, командири військової частини "скалічило сотні людських доль". Свідки злочинів командирів цієї частини, готові розповісти про це:

"Зараз сколотилася невелика група активістів потерпілих від нестатутних відносин. Один з активістів, якого я давно знаю, і надавав психологічну підтримку під час його принижень у цій військовій частині, попросив мене написати це звернення. Також вони просять, відгукнутися тих, хто стикався з подібними випадками неправомірних дій з боку начальства. Будемо спільними силами працювати над цією проблемою. Щоб надалі подібних ситуацій, як сьогодні, не було".

Читайте такожСтали відомі імена військовослужбовців, яких розстріляв солдат у ДніпріРозстріл у Дніпрі 27 січня: що відомо

Близько 4 години ранку 27 січня в Дніпрі, на території Південного машинобудівного заводу, 20-річний нацгвардієць Артемій Рябчук відкрив вогонь з автоматичної зброї по караулу військовослужбовців НГУ. В результаті загинули 5 осіб, у тому числі жінка-працівниця заводу, ще 5 отримали поранення. Зловмисник зі зброєю та набоями зник.

Правоохоронці затримали нацгвардійця у Підгородньому Дніпропетровської області.

За фактом умисного вбивства та дезертирства зі зброєю (ч.2 ст. 115, ч. 3 ст. 408 КК) розпочато кримінальне провадження. Також розслідується справа з приводу службової недбалості керівництва Нацгвардії, що призвела до трагедії.

Рябчуку повідомили про підозру за ст.115 (умисне вбивство), ст. 408 (дезертирство), ст. 410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцям зброї та бойових припасів) ККУ.

Вас також можуть зацікавити новини: