Павловський зараз заарештований за іншою справою / УНІАН

Приморський районний суд Одеси вчергове переніс розгляд провадження проти Ігоря Павловського, який фігурує в справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк та наразі арештований за іншою кримінальною справою.

Про це повідомляється на сторінці ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?" у Facebook.

"Сьогодні в Приморському суді Одеси мало відбутись чергове засідання по Павловському - організатору вбивства Катерини Гандзюк... Цього разу адвокат Павловського надіслав клопотання про відеоконференцію з Херсонським судом і вирішив особисто не з’явитись на засідання. На його думку, це повинно надати технічну можливість проведення одночасної відеоконференції і з Херсонським судом, і з СІЗО, в якому перебуває Павловський", - йдеться в повідомленні.

Суд переніс розгляд на 10:00 16 вересня.

Активісти зазначають, що це вже 20-те засідання, яке не відбулося через неявку Павловського та його адвокатів або через їхні клопотання.

Вбивство Катерини Гандзюк: що відомо про справу

  • Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.
  • 6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.
  • Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Владислав Мангер та Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.
  • Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.
  • 20 січня 2020 року Павловського затримали в Херсоні за підозрою в іншій справі за фактом створення злочинної організації, 21 січня Печерський райсуд Києва відправив Павловського під варту.
  • Також у січні в Бургасі (Болгарія) правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку. 16 березня Левіна екстрадували до України. 17 березня Печерський райсуд Києва ухвалив арештувати Левіна.
  • 25 березня Шевченківський райсуд Києва продовжив терміни досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня.
  • 27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті.
  • Ця заява викликала обурення у потерпілих, їх адвоката Євгенії Закревської та громадськості. Вони переконані, що докази проти Мангера не зібрано, і що справа розвалиться у суді.
  • Натомість захисник Мангера Дмитро Ільченко позитивно оцінив передачу справи Гандзюк до суду. Він стверджував, що у матеріалах кримінального провадження щодо вбивства активістки немає ні слова про його підзахисного.
  • Мангеру і Левіну інкримінують правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження у спосіб, що має характер особливого мучення та спричинило смерть потерпілої) Кримінального кодексу.
  • 28 серпня відбулося перше засідання з розгляду справи проти Мангера та Левіна по суті. За рішенням суду вони перебувають під вартою до 18 жовтня.