Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року \ УНІАН

На суді в Одесі фігурант справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк Ігор Павловський заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер та його пособник Олексій Левін замовили напад на громадську активістку.

Читайте такожФігурант справи Гандзюк Павловський визнав свою провинуЯк передає кореспондент УНІАН, про це Павловський сказав на засіданні у Приморському райсуді Одеси, у якому він брав участь по відеозв'язку з київського СІЗО.

На початку засідання суддя задовольнив клопотання про залучення батьків Гандзюк та її чоловіка до справи як потерпілих, а також відмовив у залученні Левіна та Мангера як потерпілих.

Відео дня

Під час засідання Павловський дав показання та заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер замовив напад Гандзюк.

За словами Павловського, під час спілкування Олексій Левін неодноразово згадував, що чоловік, якого він називав «Миколайович», замовив напад на активістку.

«А вже саме Левін замовив Торбіну Катерину на прохання Мангера», - додав він. Павловський додав, що у липні 2018 року під час однієї з розмов з Левіним йому стало відомо, що «Миколайович» - це і є Мангер.

Після цього вони втрьох провели зустріч, під час якої хтось зі співрозмовників (за спогадами Павловського, скоріше за все, Мангер) заявив, що Гандзюк «всіх дістала» і «їй пора закрити рота».

Крім того, він додав, що разом з донькою неодноразово отримували погрози від Мангера, і саме тому у грудні 2019 року він дав суду неправдиві показання про непричетність до вбивства Мангера та Левіна.

Павловський вибачився перед батьками та чоловіком Гандзюк за те, що не надав раніше відповідні показання.

Суддя поки не затвердив угоду про визнання винуватості, яку підписав Павловський, через відсутність на засіданні батька Гандзюк. Тому суд відклав засідання на 9:30 16 жовтня.

Як повідомляв УНІАН, колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Павловський підписав угоду про надання показань проти організаторів вбивства, тому його підозра була перекваліфікована на ч. 1 ст. 396 Кримінального кодексу ("приховування злочину"). Справу Павловського виділили в окреме провадження та направили на розгляд до Приморського райсуду Одеси.

З липня 2019 року суд не міг розпочати розгляд через неявку то Павловського, то його адвокатів, то прокурора. 16 вересня Павловський попросив суд затвердити угоду про визнання винуватості. Він заявив, що угоду підписав добровільно і готовий виконувати всі умови та надавати покази.

Вбивство Гандзюк

Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Мангер і колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Павловський.

Крім того, громадські активісти вважали, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті.

Ця заява викликала обурення у потерпілих, їх адвоката Євгенії Закревської та громадськості. Вони переконані, що докази проти Мангера не зібрано, і що справа розвалиться у суді.

Мангера, Левіна затримали, вони перебувають під вартою. Їм інкримінують правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу ("умисне тяжке тілесне ушкодження у спосіб, що має характер особливого мучення та спричинило смерть потерпілої") .

28 серпня відбулося перше засідання з розгляду справи проти Мангера та Левіна по суті.