Військовий, який служить в ТЦК, розповів, з якою реакцією з боку людей стикається / скріншот з відео "Суспільного"

Військовий на імʼя Іван був переведений на роботу до ТЦК після того, як через уламки російського артилерійського снаряда отримав поранення руки.

Із захисником поспілкувалося "Суспільне.Дніпро". Він зізнається, що робота в ТЦК складна, працівники військкоматів часто стикаються з агресією.

"Дуже важко емоційно. Тому, що ти викладався по повній для захисту людей, які зараз дуже негативно до тебе ставляться. Виражається це в якійсь, я не знаю, ненависті, злості", — поділився Іван.

Відео дня

В рамках своїх обовʼязків він виписує повістки на мобілізацію чоловікам від 25 до 60 років. Якщо ж людина молодше 25 років, її просять тільки оновити свої персональні дані. При цьому військовий наголосив: затримувати людей можуть лише правоохоронці.

"Той факт, що працівники ТЦК саморуч затримують людей, запихують їх в бусики, починають з ними якісь драки – це все байки", – додав Іван.

Коли ж чоловіки відмовляються пред’являти свої документи на вимогу працівників ТЦК, їм доподиться викликати працівників правоохоронних органів. Іван зазначає, що таких випадків "десь один з 10". 

Зазначається, що зараз кожен чоловік призовного віку повинен носити паспорт та військово-облікові документи. Водночас ті, хто мобілізації не підлягає, повинні мати при собі відповідне підтвердження. 

Військові про роботу в ТЦК

47-річний військовий Сергій Статкевич, який боронив Україну на фронті, але через поранення служить в одному з ТЦК Чернівецької області, розповів, що люди його часто проклинають, матюкають, посилають назад на війну. Він пройшов найгарячіші ділянки фронту, але в цивільному житті Сергію адаптуватися важко. 

"Поки я був там, на фронті, я був для вас героєм, а зараз, виходить, вже ніхто. Як це так?" – каже він.

Водночас військовий на ім’я Ростислав розповів, що працювати в територіальних центрах комплектування (ТЦК) морально важче, ніж воювати на передовій. Він зауважив, що всі 37 чоловіків, з якими він працює зараз, є фронтовиками, яких через поранення та хвороби перевели до ТЦК.

Вас також можуть зацікавити новини: