СБУ затримала банду / фото СБУ

У Києві нейтралізовано кримінальне угрупування, яким керував колишній народний депутат України - зрадник Ілля Кива, і фінансували "координатори" з нині забороненої партії "Опозиційна платформа - за життя".

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Зазначається, що це угруповання функціонувало як "силовий осередок" "ОПЗЖ".

Відео дня

Встановлено, що "учасники банди входили до громадського об’єднання "Патріоти за життя", яке підконтрольне Киві. Сам він перебуває у міжнародному розшуку за вчинення особливо тяжких злочинів, серед яких – державна зрада і посягання на територіальну цілісність України. До втечі Киви в Росію ці "патріоти" виконували його завдання зі здійснення провокацій під час масових заходів для розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні.

"Також їх залучали до так званої "фізичної підтримки" та охорони публічних виступів представників прокремлівської партії, насамперед у центрі Києва. За участь у кожній з таких "акцій" зловмисники отримували гроші від своїх "координаторів" з "ОПЗЖ", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, до складу угруповання входило щонайменше 12 осіб, причетних до кримінальних кіл, а їхній організатор був "на прямому зв’язку з Кивою, погоджуючи свої дії, зокрема й після повномасштабного вторгнення РФ", Для комунікації між собою вони використовували анонімні месенджери.

В СБУ зазначають, що за задумом екс-депутата, учасники банди мали залишитись у Києві для підтримки окупантів у разі захоплення регіону.

"Проте після втечі Киви його поплічники вирішили організувати наркобізнес для одержання додаткових "прибутків". Встановлено, що вони налагодили виробництво і збут оптових партій амфетаміну на Київщині. Для цього обладнали у власних домоволодіннях дві нарколабораторії. Своїх клієнтів підшукували через особисті зв’язки і продавали "товар", використовуючи розгалужену мережу дилерів", - розповіли у прес-центрі.

Під час обшуків за місцями проживання зловмисників виявлено вогнепальну зброю та набої до неї, а також підготовлені до збуту наркотики і психотропи, а також обладнання для їх виготовлення.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України планується повідомити про підозру організатору і учасникам злочинної групи та арешт.

Втеча Киви: що відомо

Як повідомляв УНІАН, Кива виїхав з України до початку повномасштабного воєнного вторгнення російських військ.

6 березня Киві повідомили про підозру в держзраді та публічних закликах до зміни меж території України, 29 березня йому повідомили про ще одну підозру – у пропаганді війни та закликах до насильницької зміни влади.

12 березня у Державному бюро розслідувань ініціювали оголошення Киви у міжнародний розшук.

15 березня парламент підтримав рішення про позбавлення Киви статусу народного депутата за поданою ним заявою.

4 серпня Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила Киві про підозру у декларуванні недостовірної інформації. Йому інкримінують внесення завідомо недостовірних відомостей у декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2020 рік, а саме у прихованні від декларування належного йому об'єкта нерухомого майна у смт. Козин Київської області вартістю понад 4 млн грн.

Вас також можуть зацікавити новини: