Катерина Гандзюк померла після замаху у листопаді 2018 року / фото УНІАН

Підозрюваний у замовленні нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Владислав Мангер не прибуде завтра до суду нібито через проблеми з серцем.

Про це адвокат Дмитро Ільченко, який представляє інтереси Мангера, сказав у коментарі Громадському.

«Сьогодні (14 червня) відбулась така слідча дія, як спроба приводу. Два працівники поліції зайшли до реанімаційного відділення, зачитали Мангеру ухвалу про те, що він зобов’язаний прибути завтра до суду, а вони зобов’язані його супроводжувати. Мангер повідомив, що не може фізично доїхати до Києва, після чого поліція звернулася до лікаря», - сказав Ільченко.

Відео дня

Читайте такожВбивство Гандзюк: суд схвалив примусовий привід фігуранта справи Мангера

Він уточнив, що лікар видав довідку про те, що стан Мангера стабільно тяжкий, і він не встигає приїхати через можливе погіршення самопочуття.

За словами адвоката, Мангер зазначив, що хоче бути присутнім на судовому засіданні, і як тільки лікарі йому дозволять – приїде до Києва. «Лікарі зазначають, що якщо ніяких ускладнень не відбудеться, то це може зайняти до одного тижня», - сказав адвокат.

Як повідомляв УНІАН, громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Владислав Мангер та Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

20 січня 2020 року Павловського затримали в Херсоні за підозрою в іншій справі за фактом створення злочинної організації, 21 січня Печерський райсуд Києва відправив Павловського під варту.

Також у січні в Бургасі (Болгарія) правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку. 16 березня Левіна екстрадували до України. 17 березня Печерський райсуд Києва ухвалив арештувати Левіна.

25 березня Шевченківський райсуд Києва продовжив терміни досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня.

Однак 27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті.

Ця заява викликала обурення у потерпілих, їх захисника Закревської та громадськості. Вони переконані, що докази проти Мангера не зібрано, і що справа розвалиться у суді.

Мангер і Левін підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України.

12 червня Печерський районний суд Києва постановив застосувати привід Мангера для обрання йому запобіжного заходу. Засідання суду призначено на 15 червня о 9:30.